Quantcast
ΟΟΣΑ: «Κλειδί» για την Ελλάδα η εισπραξιμότητα των φόρων - enikonomia.gr
share

ΟΟΣΑ: «Κλειδί» για την Ελλάδα η εισπραξιμότητα των φόρων

δημοσιεύτηκε:

Σε επισφαλή οικονομική κατάσταση παραμένει η Ελλάδα, χρόνια μετά την παγκόσμια ύφεση που χτύπησε την οικονομία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Οργανισμό, η Ελλάδα προσπαθεί να πάρει τη δόση των 2 δις ευρώ στα πλαίσια του προγράμματος που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει υποχρεώσεις της.

Παρόλ’ αυτά ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί πως αν δε γίνουν συστηματικές αλλαγές στις προσπάθειες είσπραξης των φόρων, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χαθούν και να αφήσουν τη χώρα χωρίς ρευστό.

Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, σύμφωνα με το economywatch.com, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την Ελλάδα είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τον Pascal Saint-Amansy, διευθυντή του τμήματος Φορολογικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ «οι προκλήσεις για την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες… Είναι η παντελής έλλειψη συμμόρφωσης, η πολύ αδύναμη φορολογική πολιτική και το γεγονός ότι οι περισσότεροι δε θέλουν να πληρώνουν φόρους, καθώς δε γνωρίζουν πού ξοδεύονται τα λεφτά τους».

Προσθέτει δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να πετύχει στις προσπάθειές της να συλλέξει φόρους, αν δεν αλλάξει πλήρως την πολιτική της ως προς τις δημόσιες δαπάνες.

Ο ΟΟΣΑ βαθμολόγησε την Ελλάδα ως τη χειρότερη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών ως προς την είσπραξη φόρων. Εκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν στη «μαύρη οικονομία», αποφεύγοντας τους φόρους.

Για την Ελλάδα η αποτελεσματική είσπραξη των φόρων είναι το κλειδί για τη λίστα πολλών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το ελληνικό πρόγραμμα και που θα πρέπει να υλοποιήσει πριν λάβει την πρόσθετη χρηματοδότηση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.