Quantcast
Όπλο το κινητό κατά της αισχροκέρδειας - enikonomia.gr
share

Όπλο το κινητό κατά της αισχροκέρδειας

δημοσιεύτηκε:

Σε δραστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο τον έλεγχο των τιμών σε χιλιάδες προϊόντα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από τον παραγωγό μέχρι τους εμπόρους και τα σούπερ μάρκετ. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο application για κινητά τηλέφωνα που θα δημιουργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσα από το οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν γρήγορα και εύκολα να κάνουν τις καταγγελίες τους όταν εντοπίζουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑ

Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό, ενώ αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια.

Καινοτόμος εφαρμογή

Με σύμμαχο την τεχνολογία, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά άμεσα στη δημιουργία μιας νέας και καινοτόμου εφαρμογής, μέσα από την οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να
στέλνουν επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες, όπως ακριβώς γίνεται ήδη και μέσα από την εφαρμογή kataggelies.mindev.gov.gr. H εφαρμογή για τα κινητά θα δίνει τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, στους καταναλωτές να φωτογραφίζουν τα προϊόντα που θεωρούν ότι πωλούνται σε αδικαιολόγητες τιμές και να αποστέλλουν τις φωτογραφίες στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Στη συνέχεια, οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης θα διασταυρώνουν τα στοιχεία που λαμβάνουν από τους καταναλωτές, έχοντας τη δυνατότητα να αποστέλλουν άμεσα και ηλεκτρονικά το πρόστιμο στην επιχείρηση που παραβαίνει τον νόμο, χωρίς να απαιτείται καν επιτόπιος έλεγχος. Ουσιαστικά, οι ελεγκτές, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους, θα μπορούν να πραγματοποιούν στοχευμένους ηλεκτρονικούς ελέγχους. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται καθημερινά πολλοί έλεγχοι και να επιβάλλονται άμεσα υψηλά πρόστιμα, με τους καταναλωτές να διαδραματίζουν τον βασικότερο ρόλο.

Στελέχη και οχήματα

Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που ανέρχονται σε 11,5 εκατ. ευρώ προχωρά η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ενταχθούν στη ΔΙΜΕΑ καταρτισμένα στελέχη, με στόχο να πολλαπλασιαστούν οι καθημερινοί έλεγχοι στην αγορά. Τα νέα στελέχη, ο αριθμός των οποίων μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά δεν πρόκειται να ξεπερνούν τα 50 στην παρούσα φάση, θα τοποθετηθούν σε νευραλγικές θέσεις, με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων. Την ίδια στιγμή, η ΔΙΜΕΑ θα ενισχυθεί με 12 υβριδικά και ηλεκτροκίνητα οχήματα, ενώ οι ελεγκτές θα έχουν στη διάθεσή τους φορητούς σαρωτές, έτσι ώστε να μπορούν να διενεργούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τους ελέγχους και ταυτόχρονα να μπορούν να επιβάλλουν ηλεκτρονικά τα πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι η ΔΙΜΕΑ, εκτός από το έλεγχο των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την αισχροκέρδεια, πραγματοποιεί και μια σειρά από ελέγχους για το παρεμπόριο αλλά και για την τήρηση της νομοθεσίας αναφορικά με την προστασία των καταναλωτών. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα δημιουργηθεί -με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης- πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των ελέγχων της αγοράς για την πάταξη του παρεμπορίου, καθώς και ένα σύγχρονο, υψηλού επιπέδου επιχειρησιακό κέντρο συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων για την εποπτεία της αγοράς. Επίσης, έχει προγραμματιστεί η προμήθεια ενός κινητού συστήματος ανίχνευσης με ακτίνες Χ για τον έλεγχο φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων. Εκτός όμως από τους ηλεκτρονικούς ελέγχους, τα ελεγκτικά κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιούν και επιτόπιους ελέγχους, εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες, αναφορικά με το μεικτό περιθώριο κέρδους. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, το μεικτό περιθώριο κέρδους για όσους δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, στη διακίνηση και στην πώληση προϊόντων, όπως είναι οι παραγωγοί, οι προμηθευτές και τα σούπερ μάρκετ, δεν θα πρέπει να ξεπερνά το αντίστοιχο μεικτό περιθώριο κέρδους που είχαν τον Δεκέμβριο του 2021. Στόχος του υπουργείου είναι οι έλεγχοι για το περιθώριο κέρδους να γίνουν σε όλες τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που πωλούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα.

 

Σε ποια προϊόντα θα μειωθούν οι τιμές έως 23%

Σε μειώσεις  τιμών από 5% έως 23% σε 233 προϊόντα έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής 17 βιομηχανίες τροφίμων και προμηθευτές για τουλάχιστον έξι μήνες. Πρόκειται για τις εξής εταιρείες: Όλυμπος, Γιώτης, Μύλοι Λούλη, ΤΡΙΚΚΗ, Numil Hellas, Παλίρροια, Χαλβατζής Μακεδονική, Βιολάντα, Καραμολέγκος, Multi Foam, Euricom, Procter & Gamble, Melinda, Arla, Μανδρέκας, Flos και ΔΕΛΤΑ. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, στο αλεύρι ο μέσος όρος μείωσης της τιμής είναι 10%, στους χυμούς και στα ροφήματα 8%, στο γάλα και στο γιαούρτι 6%, στα αλλαντικά, στα βρεφικά και παιδικά είδη, στα δημητριακά και στη βρώμη, στο μέλι, στις μαρμελάδες και στα μπισκότα 5%. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα υπάρξουν αρκετές ακόμη βιομηχανίες τροφίμων και προμηθευτές που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης «Μόνιμη μείωση τιμής», η οποία προβλέπει τη μείωση των τιμών κατά τουλάχιστον 5% για τουλάχιστον έξι μήνες.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews εδώ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.