Quantcast
Όρια δόμησης: Πότε θα είναι έτοιμα τα πολεοδομικά σχέδια για όλη τη χώρα- Όλα όσα είπε ο Ταγαράς - enikonomia.gr
share

Όρια δόμησης: Πότε θα είναι έτοιμα τα πολεοδομικά σχέδια για όλη τη χώρα- Όλα όσα είπε ο Ταγαράς

δημοσιεύτηκε:

Μέσα σε 2 με 3 χρόνια θα εγκριθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που εμπεριέχουν την οριοθέτηση των οικισμών ή αυτοτελείς μελέτες που οριοθετούν οικισμούς, όπως επεσήμανε σήμερα στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς αναφερόμενος στα όρια δόμησης και στη νομοθετική ρύθμιση που παρέχει πολεοδομική ασφάλεια στους οικισμούς με κάτω των  2.000 κατοίκων .

«Όταν θα εγκριθεί ένας οικισμός με τα Προεδρικά Διατάγματα από τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια κλπ, τότε θα ισχύσουν αυτά που συζητούμε σήμερα. Μέχρι τότε ισχύουν τα υφιστάμενα εδώ και 40 χρόνια» είπε.

«Ασφαλίζουμε, σε συνέχεια της υπάρχουσας ανασφάλειας, ότι τα όρια που θα οριστούν με προεδρικό διάταγμα και με συντεταγμένες στο Πολύγωνο, το οποίο θα ορίσει τα όρια του οικισμού, θα έχουν ασφάλεια δικαίου. Δεν κινδυνεύουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας να ακυρωθούν τα όρια με αυτή τη διαδικασία που πάμε για πρώτη φορά» συμπλήρωσε.

Ο κ. Ταγαράς σημείωσε ότι οι οικισμοί κάτω από 2.000 κατοίκους στο σύνολό τους, σχεδόν στη συντριπτική πλειοψηφία, δεν έχουν σχέδιο πόλης και αυτό είναι το μέγα ζητούμενο που με αυτή τη ρύθμιση μπαίνει σε μία τάξη και ρυθμίζει την αναρχία στην πολεοδόμηση, ρυμοτομία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός γι’ αυτό το έργο φτάνει περίπου στο 1 δισ. ευρώ, ενώ τα ιστορικά κενά τα οποία θα καλυφθούν χρονολογούνται από το 1923.

Για το ΣτΕ

Επίσης αναφέρθηκε στις αποφάσεις του ΣτΕ για τους οικισμούς. Όπως τόνισε το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) με αποφάσεις του 2017 και του 2019 είπε ότι δεν είχαν αρμοδιότητα οι νομάρχες να οριοθετήσουν τα όρια του οικισμού σύμφωνα με το διάταγμα του 1985 σημείωσε και πρόσθεσε πως εδώ και 40 χρόνια τα όρια των οικισμών που καθορίστηκαν μετά από αποφάσεις για το Πήλιο και το Ρέθυμνο, 150 οικισμοί ακυρώθηκαν για αυτούς τα όρια τους γιατί δεν είχαν αρμοδιότητα από το Συμβούλιο Επικρατείας να οριοθετούν λόγω του ιδιαίτερου πολεοδομικού σχεδιασμού.

Αυτό σήμαινε ότι εν δυνάμει και όποιος άλλος οικισμός από τους 12.000 περίπου οικισμούς που είναι κάτω από 2.000 κατοίκους, κινδύνευε και κινδυνεύει μετά από μια προσφυγή να ακυρωθούν τα όρια του και να μην μπορεί να εκδώσει άδεια όχι μόνο για τα άκρα του οικισμού, αλλά και στον πυρήνα και στην πλατεία του χωριού. Γι’ αυτό και στο Πήλιο και στο Ρέθυμνο, μετά την έκδοση της απόφασης Συμβουλίου Επικρατείας δεν εκδίδονταν, δεν εκδίδονται οικοδομικές άδειες.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.