Quantcast
Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης: Πότε θα αλλάξουν τελικά - Όλα όσα είπε ο Τσακλόγλου - enikonomia.gr
share

Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης: Πότε θα αλλάξουν τελικά – Όλα όσα είπε ο Τσακλόγλου

δημοσιεύτηκε:

Για το θέμα  της αναπροσαρμογής  των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μίλησε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου μιλώντας στην   τηλεοπτική  εκπομπή της ΕΡΤ «Νewsroom».

«Στην νομοθεσία μας- όπως έχουν ακόμη 10 ευρωπαϊκές χώρες,  είναι συνδεδεμένο το όριο συνταξιοδότησης  με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 χρόνια. Γιατί στα 65 έτη; Πρακτικά εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι για το πόσα χρόνια αργότερα θα πάρει κανείς σύνταξη κατά μέσο όρο αυτό το άτομο το οποίο βγαίνει. Αυτή η εξέταση του αντιστοίχου ορίου γίνεται κάθε  3 χρόνια. Το κάναμε αυτό το πράγμα από πέρυσι. Και αυτό που είχαμε διαπιστώσει ήταν ότι το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη δεν αυξήθηκε στην Ελλάδα. Και μάλιστα είχαμε μια υποχώρηση σε σχέση με το  υπόλοιπο διάστημα αναφοράς που είχε  ειδικά  η Ελλάδα κυρίως λόγω πανδημίας. Οπότε η επόμενη επανεξέταση  θα γίνει το 2027 και μέχρι τότε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα απολύτως. Οπότε μέχρι τότε μπορεί να παίρνει κανείς πλήρη σύνταξη όταν έχει 40 χρόνια εισφορών. Δηλαδή  μπορεί κανείς να πάρει αυτή την σύνταξη όταν είναι 62 χρονών», συμπλήρωσε.

 Για το προσδόκιμο ζωής

Ενώ όσον αφορά στο εάν θα αυξηθεί το  προσδόκιμο ζωής  είπε «θα το δούμε όταν φτάσει αυτή η συγκεκριμένη στιγμή. Όλα τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες, ουσιαστικά  βασίζονται στην έκθεση που έβγαλε το λεγόμενο Ageing Working Group .Υπάρχει μια ομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η  οποία κάθε 3 χρόνια  βγάζει ένα καινούργιο report. Στο report μέσα γίνεται μια  αναλογιστική μελέτη για να δει κανείς που βρίσκεται ακριβώς το συνταξιοδοτικό. Αυτό δεν γίνεται μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες\.  Ό,τι και να γίνει οι  αναπροσαρμογές – όταν πρόκειται να έρθουν δεν θα είναι αυτές οι μεγάλες», είπε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο που  θα αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής.

Τι ισχύει τώρα

Υπενθύμισε δε πως υπάρχουν  σήμερα ορισμένες κατηγορίες  ασφαλισμένων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 62  έτη.  «Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει αυτό  -όπως είναι και σε αρκετές άλλες χώρες. Οι ένοπλες δυνάμεις και τα  σώματα ασφαλείας  μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 60 χρόνια. Υπάρχει και άλλη μια μεγάλη  κατηγορία που είναι τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τα οποία βγαίνουν και εκείνα νωρίτερα σε σύνταξη. Αλλά υπάρχει ανάμεσά τους και μια ειδική κατηγορία τα  λεγόμενα υπερβαρέα  που βγαίνει κανείς σε σύνταξη ακόμη πιο νωρίς», σημείωσε.

 Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Ασφαλιστικό: Τι  αναφέρει η νέα  έκθεση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής  για  το προσδόκιμο ζωής

Στο φως της δημοσιότητας έδωσε πρόσφατα η νέα έκθεση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής τα νέα στοιχεία για τον πληθυσμό και για το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα. Η εν λόγω έκθεση εστάλη στο Ageiing Working Group, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν και αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί  σε 7,777 εκατομμύρια το 2070 από 10,438 εκατομμύρια που ήταν το 2022, σύμφωνα με την Eurostat.

Η έκθεση αυτή αναφέρεται και  στο προσδόκιμο ζωής. Αναλυτικά:

  • Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τους άνδρες θα αυξηθεί  σε 86,5 το 2070 από  78,8 που ήταν το 2022 και για τις γυναίκες θα αυξηθεί σε 90,4 το 2070 από 84,2  που ήταν το 2022.
  • Το προσδόκιμο ζωής στα 65 έτη για τους άνδρες θα αυξηθεί από 18,7 το έτος βάσης σε 23,9 στο τέλος της περιόδου προβολής, ενώ για τις γυναίκες  θα αυξηθεί  από 21,7 σε 26,7.
  • Αξιοσημείωτο είναι δε πως, η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό  αναμένεται να αυξηθεί:

-σε 79,9% το 2070 για τους εργαζόμενους ηλικίας 20-64 ετών από 75,4% που ήταν το 2022  και για τους εργαζόμενους ηλικίας 20-74 ετών σε 69,7% στο τέλος της προβολής από 64,7% το 2022.

-σε 78,2% το 2070 για τους εργαζόμενους ηλικίας 55-64 ετών από 57,4%  που ήταν το 2022.

-σε 24,3% το 2070  για τους εργαζόμενους ηλικίας 65-74 ετών  από 9,3% το 2022.

Το ποσοστό απασχόλησης για τους εργαζόμενους ηλικίας 65-74 ετών θα αυξηθεί σε 23,3% το 2070 από 8,6%  που ήταν το 2022.

Λόγω των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων η μέση περίοδος καταβολής εισφορών θα φθάσει τα 38,4 έτη (38,5 για τους άνδρες και 38,3 για τις γυναίκες) έως το 2070. Το ποσοστό της ενήλικης ζωής που δαπανάται στη συνταξιοδότηση παραμένει σταθερό τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες στο επίπεδο του 30% κατά τη διάρκεια της περιόδου προβολής.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.