Σταθερή στα υφιστάμενα επίπεδα αναμένεται να παραμείνει εκτός απροόπτου το επόμενο διάστημα η τιμή στο αγαπημένο γλυκό του καλοκαιριού, στο παγωτό τόσο στα ζαχαροπλαστεία της Ελλάδας όσο και στα μικρομεσαία σούπερ μάρκετ της χώρας.
Της Κατερίνας Φεσσά
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ελλάδας, Ιωάννης Γλύκος μιλώντας στο enikonomia.gr «η τιμή του παγωτού έχει σταθεροποιηθεί. Δεν θα υπάρξει προς το παρόν αύξηση στην τιμή του γιατί οι πρώτες ύλες έχουν αγοραστεί για το καλοκαίρι».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Μικρομεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Γιάννη Πηλίδη. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα η τιμή του παγωτού δεν θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, σημειώνει ο κ. Πηλίδης στο enikonomia.gr και προσθέτει πως « η μέση τιμή σε ένα επώνυμο γάλα 1 λίτρου είναι στο 1,30 ευρώ και η ζάχαρη είναι στο 0,75 ευρώ το κιλό. Οι τιμές είναι ίδιες με τις περσινές ».
Mικρομεσαία σούπερ μάρκετ της Ελλάδας: Έρχεται έκπτωση 40% στις τιμές επώνυμων παγωτών
Ωστόσο τα μικρομεσαία σούπερ μάρκετ της Ελλάδας των οποίων o ετήσιος τζίρος λιανικής είναι περίπου στα 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να κάνουν από τον επόμενο μήνα προσφορές σε παγωτά γνωστών brand. Στην ενέργεια αυτή θα προχωρήσουν 600 συνεργαζόμενα καταστήματα της Ένωσης μικρομεσαίων σούπερ μάρκετ Ελλάδας.
Για το θέμα αυτό μιλά ο κ.Πηλίδης στο enikonomia.gr. « Κλείσαμε μια συμφωνία με τις προμηθεύτριες εταιρείες για να κάνουμε έκπτωση 40% στις τιμές επώνυμων παγωτών κατά διαστήματα εντός του καλοκαιριού» τονίζει. Η προσφορά αυτή ενδέχεται να ισχύσει για το διάστημα 7-10 ημερών σε κάθε έναν από τους παρακάτω μήνες: Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, σημειώνει και διευκρινίζει πως το μέτρο αυτό είναι προσωρινό και όχι μόνιμο καθώς θα εφαρμοστεί μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες του τρέχοντος έτους.
Τα παραδείγματα
Kαι παραθέτει κάποια παραδείγματα με την έκπτωση του 40% που θα γίνει στις μέσες τιμές επώνυμων παγωτών των μικρομεσαίων σούπερ μάρκετ της χώρας κατά διαστήματα εντός της καλοκαιρινής περιόδου. Αναλυτικά:
1) Η βασική τιμή σε επώνυμο παγωτό 3 λίτρων διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 15,90 ευρώ: Με την έκπτωση του 40% η τιμή θα μειωθεί στα 9,54 ευρώ για τον καταναλωτή.
2) Το επώνυμο παγωτό των 750 ml κοστίζει κατά μέσο όρο 10 ευρώ: Με την έκπτωση του 40% η τιμή του θα πέσει στα 6 ευρώ για τον καταναλωτή.
3) Η μέση τιμή στο ξυλάκι ενός επώνυμου παγωτού των 110 ml διαμορφώνεται στα 3 ευρώ. Με την έκπτωση του 40% ο καταναλωτής θα αγοράσει το ξυλάκι αυτό στο 1,80 ευρώ.
Η ιδιωτική ετικέτα
Επίσης μιλά για τις τιμές του παγωτού ιδιωτικής ετικέτας. «Η μέση τιμή του παγωτού ιδιωτικής ετικέτας 1 λίτρου διαμορφώνεται περίπου στα 3,50 ευρώ. Ενώ το παγωτό 2 λίτρων ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει κατά μέσο όρο στα 6,20 ευρώ. Και η μέση τιμή ενός παγωτού σε ξυλάκι 75 ml ιδιωτικής ετικέτας διαμορφώνεται στο 1,30 ευρώ ».
Ζαχαροπλαστεία: Σε ποιες περιοχές είναι φθηνότερο το παγωτό
Στις τιμές του παγωτού αναφέρεται μεταξύ άλλων ο κ. Γλύκος. «Το παγωτό κοστίζει κατά μέσο όρο από 16 ευρώ έως και 20 ευρώ το λίτρο στα ζαχαροπλαστεία» τονίζει και αναφέρει ενδεικτικά το πώς διαμορφώνεται η τιμή του αγαπημένου γλυκού του καλοκαιριού σε διάφορες περιοχές της χώρας.
«Σήμερα το παγωτό πωλείται μεταξύ 16 ευρώ με 18 ευρώ το λίτρο σε περιοχές όπως στο Περιστέρι, στην Πετρούπολη και στην Καλλιθέα. Ενώ σε ζαχαροπλαστεία της Γλυφάδας, της Κηφισιάς και γενικώς των Βορείων Προαστίων το παγωτό κοστίζει σήμερα από 23 ευρώ το λίτρο έως και 25 ευρώ το λίτρο .Και σε νησιά όπως στη Μύκονο η τιμή του είναι “τσιμπημένη” καθώς μπορεί να πληρώσει κανείς 20 ευρώ με 25 ευρώ το λίτρο» τονίζει.
Σε κάθε περίπτωση η τιμή του παγωτού διαμορφώνεται σύμφωνα με τον κ. Γλύκο ανάλογα και με την γεωγραφική θέση του ζαχαροπλαστείου. «Από το 2020 και μετά, η τιμή του κιλού στο παγωτό έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 30% δηλαδή ήταν στα 13 ευρώ » αναφέρει μεταξύ άλλων και εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Έχουν αυξηθεί οι τιμές στο ρεύμα, στα γαλακτοκομικά και στην σοκολάτα, συμπληρώνει.
Η μπάλα παγωτού
Και συνεχίζει λέγοντας πως «μια μπάλα παγωτό την πουλάμε στα 2 ευρώ. Ωστόσο σε νησιά όπως στη Μύκονο η τιμή της είναι πιο αυξημένη καθώς μπορεί κανείς να την βρει μεταξύ 3 ευρώ με 4 ευρώ. Η τιμή της μπάλας παγωτού έχει αυξηθεί κατά 10% φέτος σε σχέση με πέρυσι » τονίζει.
Τα παγωτίνια
Μιλά και για τις τιμές στα παγωτίνια. Τα παγωτίνια πωλούνται 15 ευρώ με 16 ευρώ το κιλό στα ζαχαροπλαστεία της χώρας σημειώνει και προσθέτει πως η τιμή τους έχει αυξηθεί κατά 15% σε σχέση με πέρυσι λόγω του ότι περιέχουν σοκολάτα. Οι τιμές στα παγωτίνια είναι σε όλα τα ζαχαροπλαστεία ίδιες σύμφωνα με τον κ. Γλύκο επειδή τα περισσότερα κατασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο .