Quantcast
Παιδικές κατασκηνώσεις και camps: Ποια προγράμματα "τρέχουν" - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αιτήσεις και δικαιούχους - enikonomia.gr
share

Παιδικές κατασκηνώσεις και camps: Ποια προγράμματα “τρέχουν” – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αιτήσεις και δικαιούχους

δημοσιεύτηκε:

Η θερινή περίοδος αρχίζει και αρκετά προγράμματα για camps και  κατασκηνώσεις για τα παιδιά “τρέχουν”. Έχει ήδη αρχίσει η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής για ορισμένα από αυτά ενώ  κάποια θα “ανοίξουν” το επόμενο διάστημα.

1.Παιδικές κατασκηνώσεις της ΔΥΠΑ

Νέοι ΑΦΜ μπορούν να υποβάλουν αίτηση σήμερα στην πλατφόρμα www.gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που αφορά στη διαμονή παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις για το έτος 2023 και να λάβουν τα σχετικά vouchers.

Αυτός αφορά στους πολίτες των οποίων το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ λήγει σε 3 και 4 και η διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εξής: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Κατασκηνώσεις – Προγράμματα κατασκηνώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ΔΥΠΑ. Στο πλαίσιο του προγράμματος  θα δοθούν 70.000 επιταγές για παιδιά 6-16 ετών και πως αυτό θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023 για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2023 για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω.

Επίσης επισημαίνεται πως  οι επόμενοι ΑΦΜ που μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • Στις 24/5/2023 οι πολίτες των οποίων το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ λήγει σε 5 και 6
  • Στις 25/5/2023 οι πολίτες των οποίων το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ λήγει σε 7 και 8
  • Στις 26/5/2023 οι πολίτες των οποίων το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ λήγει σε 9 και 0
  • Στις 27/5/2023 όλα τα ψηφία των ΑΦΜ

Α. Οι ενδιαφερόμενοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Η διαμονή

Η μέγιστη διάρκεια διαμονής είναι 15 συνεχόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και των ημερών προσέλευσης και αναχώρησης, ενώ στις κατασκηνώσεις που λειτουργούν στους πυρόπληκτους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. ‘Αννας, η διαμονή μπορεί να έχει διάρκεια έως 30 συνεχόμενες ημέρες.

Οι  δικαιούχοι

Για πρώτη φορά, στο φετινό πρόγραμμα, διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες, καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς.

Δικαιούχοι είναι οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες κοκ) ωφελούμενων παιδιών, οι οποίοι είναι:

εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
ασφαλισμένοι στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία, με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ, οποτεδήποτε στο διάστημα από 01/01/2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών, κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Ωστόσο δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα οποιουδήποτε άλλου φορέα για το έτος 2023.

Τα εισοδηματικά κριτήρια και η επιδότηση

Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι, αν είναι έγγαμοι, πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή, αν είναι μονογονείς, έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Επίσης επισημαίνεται πως η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα), με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Οι δικαιούχοι επιδοτούνται για τη διαμονή των ωφελούμενων παιδιών τους σε παιδική κατασκήνωση του μητρώου παρόχων της ΔΥΠΑ με τη χορήγηση επιταγής διαμονής σε παιδικές κατασκηνώσεις, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού.

 Τα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά, λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις. Στις αιτήσεις οι δικαιούχοι δηλώνουν όλα τα ανήλικα παιδιά τους και όχι μόνο αυτά για τα οποία ζητούν επιταγή συμμετοχής στο πρόγραμμα, για λόγους μοριοδότησης.

Επειδή η ταυτοποίηση των παιδιών που δηλώνονται στις αιτήσεις θα γίνει μέσω αυτεπάγγελτης αναζήτησης, με βάση τον ΑΜΚΑ τους, οι δικαιούχοι οφείλουν να προσέξουν ιδιαίτερα στη συμπλήρωση του σωστού ΑΜΚΑ στην αίτηση.

Επίσης, οφείλουν να προσέξουν στη συμπλήρωση του πεδίου δήλωσης της επιθυμίας έκδοσης επιταγής, γιατί αν συμπληρώσουν την ένδειξη «ΟΧΙ», ενώ επιθυμούν να διαμείνει σε κατασκήνωση, θα αποκλειστεί το παιδί από το πρόγραμμα, ενώ, αν συμπληρώσουν την ένδειξη «ΝΑΙ», ενώ δεν είναι βέβαιοι για τη διαμονή του, θα αποκλειστούν οι ίδιοι από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του επόμενου έτους.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πάροχοι

Πάροχοι του προγράμματος είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και διατηρούν στην Ελλάδα επιχείρηση παιδικών κατασκηνώσεων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων παρόχων υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/kataskenoseis/parokhoi-kataskenoses.

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Κατασκηνώσεις – Πάροχοι κατασκήνωσης Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ΔΥΠΑ.

Η υποβολή των αιτήσεων από παρόχους είναι δυνατή  έως και τις 27  Μαΐου ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ τους.

Β. Η ενημέρωση του ΕΔΟΕΑΠ για το Κατασκηνωτικό πρόγραμμα 

Ανακοίνωση για το Κατασκηνωτικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για το 2023 εξέδωσε ο ΕΔΟΕΑΠ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως και τα μεσάνυχτα της 27ης Μαΐου 2023  για να συμμετάσχουν στο  Κατασκηνωτικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για το 2023.  Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι γονείς ή οι ασκούντες επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες κ.ο.κ.) ωφελούμενων παιδιών ηλικίας 6-16 ετών.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση πατώντας εδώ

Η υποβολή γίνεται βάσει του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων έως και τα μεσάνυκτα της 27ης Μαΐου 2023. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΔΟΕΑΠ καλύπτει, υπό προϋποθέσεις, μόνον τα τέκνα των ασφαλισμένων εκείνων που δεν πληρούν τα κριτήρια του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ)

2. Τα καλοκαιρινά camps του Δήμου Αθηναίων

Ανοίγουν» στις 29 Μαΐου  στις 10 π.μ. για μαθητές δημοτικού οι εγγραφές στα καλοκαιρινά camps του Δήμου Αθηναίων.  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, τη δυνατότητα να περάσουν δύο δημιουργικές καλοκαιρινές εβδομάδες στα αθλητικά κέντρα του Ρουφ, του Γουδή και της Γκράβας, έχουν και φέτος τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών στα καλοκαιρινά camps που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), από τις 19 Ιουνίου έως τις 28 Ιουλίου. Η υποβολή αιτήσεων για όσους δημότες της Αθήνας ενδιαφέρονται, ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαΐου από τις 10 το πρωί, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με βάση την ημέρα και ώρα υποβολής των έγκυρων αιτήσεων.

Στόχος των summer camps είναι να προσφέρουν σε αγόρια και κορίτσια τη δυνατότητα της άθλησης και της ψυχαγωγίας. Κάθε δραστηριότητα είναι σχεδιασμένη, ώστε να ενθαρρύνει και να ενισχύει αξίες, όπως η ομαδικότητα, ο σεβασμός, η υπευθυνότητα, αλλά και να βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους, να γνωρίσουν ποια είναι η σωστή αθλητική συμπεριφορά και να αντιληφθούν τις βασικές αρχές των αθλημάτων.

Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στα καλοκαιρινά camps του Δήμου Αθηναίων, θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε όλα τα ολυμπιακά αθλήματα, τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, καθώς και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης.

«Υποδεχόμαστε και φέτος στα summer camps του δήμου, εκατοντάδες παιδιά από το κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, φροντίζοντας μέσα από τα δημιουργικά προγράμματα του ΟΠΑΝΔΑ να τούς προσφέρουμε μέσα σε ασφαλείς και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, ό,τι περισσότερο έχουν ανάγκη αυτήν την εποχή του χρόνου: Ελεύθερο, ευχάριστο και ποιοτικό χρόνο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Νίκη Αραμπατζή, τόνισε: «Τα καλοκαιρινά camps του Δήμου Αθηναίων, που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των γονιών, υποδέχονται για ακόμη μία χρονιά τα παιδιά της πρωτεύουσας για να βιώσουν μία μοναδική καλοκαιρινή εμπειρία στα Αθλητικά Κέντρα του Δήμου Αθηναίων, που συνδυάζει τη γνωριμία και την ενασχόλησή τους με πολλά αθλήματα, αλλά και τη δημιουργική απασχόληση. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας του προγράμματος κι έτσι, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν περισσότερο χρόνο για να παίξουν, να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο τους χρόνο και να αθληθούν με απόλυτη ασφάλεια σε σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης μας. Δίπλα τους και υπό την καθοδήγησή τους, θα βρίσκεται το άρτια καταρτισμένο προσωπικό του ΟΠΑΝΔΑ. Σάς καλωσορίζουμε για ένα ακόμα δημιουργικό και ανέμελο καλοκαίρι!»

Πώς θα λειτουργήσουν τα προγράμματα

Τα summer camps θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 07:30 – 16:00, τις εξής περιόδους:

  •  Α’ Περίοδος : 19/06/2023 έως 30/06/2023 (Διάρκεια: 10 μέρες)
  • Β’ Περίοδος : 03/07/2023 έως 14/07/2023 (Διάρκεια: 10 ημέρες)
  • Γ’ Περίοδος : 17/07/2023 έως 28/07/2023 (Διάρκεια: 10 ημέρες)

Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε διάφορα αθλήματα, τα οποία ανά Αθλητικό Κέντρο είναι τα εξής:

Αθλητικό Κέντρο στο Γουδή:

Κολύμβηση – Μπάσκετ -Τένις-Αυτοάμυνα- Ποδόσφαιρο – Βόλεϊ – Παραδοσιακοί χοροί – Παιδαγωγικό Παιχνίδι.

Αθλητικό Κέντρο στο Ρουφ:

Κολύμβηση – Καλαθοσφαίριση – Τένις – Ποδόσφαιρο – Βόλεϊ – Παραδοσιακοί χοροί – Παιδαγωγικό Παιχνίδι.

Αθλητικό Κέντρο στη Γκράβα:

Στίβος – Κολύμβηση – Ποδόσφαιρο – Βόλεϊ -Μπάσκετ – Παραδοσιακοί χοροί – Παιδαγωγικό Παιχνίδι.

Και στα τρία αθλητικά κέντρα, θα υπάρχει καθημερινά -από τις 13.00 έως τις 16.00-
δημιουργική απασχόληση και παιδαγωγική δραστηριότητα σε στεγασμένους χώρους.

Η προσέλευση των παιδιών θα γίνεται παρουσία κηδεμόνα από τις 07:30 έως και τις 08:15. Το ίδιο και η αποχώρηση, από τις 13.00 έως και τις 16.00 ανά μία ώρα (αυστηρά).

Κάθε αθλητικό κέντρο θα υποδέχεται συνολικά 220 παιδιά ανά περίοδο, ενώ κάθε παιδί μπορεί να συμμετέχει σε όσες περιόδους επιθυμεί (από 1 – 3) ανά αθλητικό κέντρο. Οι εγκαταστάσεις καλύπτουν πλήρως τις δραστηριότητες και το πενθήμερο πρόγραμμα του καλοκαιρινού camp. Οι εξειδικευμένοι γυμναστές και παιδαγωγοί του ΟΠΑΝΔΑ θα καθοδηγούν και θα επιβλέπουν τις δραστηριότητες.

Παράλληλα, η διοργάνωση παρέχει ιατρική και ασφαλιστική κάλυψη στους συμμετέχοντες.

Διαδικασία αιτήσεων – εγγραφών

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αιτήσεων είναι να έχει προηγηθεί η δημιουργία λογαριασμού στη σελίδα http://www.opandacamps.gr/ μέσω της οποία θα υποβληθούν και οι αιτήσεις ηλεκτρονικά.

Σημειώνεται ότι για τη συμμετοχή στα Summer Camps του ΟΠΑΝΔΑ, προτεραιότητα έχουν οι δημότες ή οι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων έως ότου συμπληρωθούν οι 220 θέσεις ανά περίοδο σε κάθε αθλητικό κέντρο και μόνο εφόσον προκύψουν κενές θέσεις, θα συμπληρωθούν από δημότες και κατοίκους εκτός ορίων του Δήμου Αθηναίων. Η συνολική επικοινωνία θα πραγματοποιείται μέσω email και μόνο για τις αιτήσεις που θα γίνονται δεκτές, θα αποστέλλονται μέσω email οι σχετικές οδηγίες για τις ημέρες και ώρες που οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα γραφεία του ΟΠΑΝΔΑ (Ακαδημίας 50), προκειμένου να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους.

Απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής

1. Υπεύθυνη δήλωση κηδεμόνα (παραλαμβάνεται από τον χώρο εγγραφής).

2. Έγγραφο πιστοποίησης τόπου κατοικίας, όπου θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του κηδεμόνα (λογαριασμός ΔΕΚΟ, κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας, μισθωτήριο συμβόλαιο) ή πιστοποιητικό δημοτολογίου Δήμου Αθηναίων.

3. Ιατρική βεβαίωση παιδιάτρου στην οποία θα βεβαιώνεται και ο δερματολογικός έλεγχος.

4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Όλα τα δικαιολογητικά πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός του 2023

Τα δικαιολογητικά που προέρχονται από δημόσιες υπηρεσίες, πρέπει να προσκομίζονται σε ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα και να έχουν εκδοθεί εντός του 2023. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν τις πρωτότυπες βεβαιώσεις ή νομίμως επικυρωμένα φωτοαντίγραφα.

Δείτε εδώ το κόστος συμμετοχής για δημότες / κατοίκους του Δήμου Αθηναίων και για ετεροδημότες και κατοίκους εκτός ορίων του Δήμου Αθηναίων, καθώς και εξαιρέσεις (ή εκπτώσεις) που αφορούν την κοινωνική πολιτική του ΟΠΑΝΔΑ.

Επικοινωνία: Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων | Τμήμα Προγραμματισμού – Ανάπτυξης και Μαζικού Αθλητισμού, τηλ.: 210 5284873 & 210 5284874, email: [email protected]

3. Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων

Στις  31 Μαΐου 2023 λήγει η προθεσμία εγγραφών στις Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων, στον Άγιο Ανδρέα, για τις τρεις κατασκηνωτικές περιόδους. Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά μέσω του συνδέσμου https://camps.cityofathens.gr, αλλά και διά ζώσης στη Δημοτική Κοινότητα στην οποία ανήκουν.

Για το έτος 2023 , ο Δήμος Αθηναίων θα δεχτεί στις εγκαταστάσεις των Παιδικών Εξοχών στον Άγιο Ανδρέα Αττικής παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών τις Α’ & Β’ περιόδους, (γεννημένα μεταξύ 2017-2011), ηλικίας 13-15 ετών (γεννημένα μεταξύ 2010-2008) για την Γ’ περίοδο καθώς και παιδιά Συλλόγων ΑμεΑ στην Δ΄ Περίοδο και άτομα τρίτης ηλικίας που έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος (γεννηθέντες/γεννηθείσες από το 1961 και πριν) σύμφωνα με το παρακάτω Πρόγραμμα:

 

 

Οι εγγραφές των φιλοξενούμενων θα πραγματοποιηθούν κατά τις παρακάτω ημερομηνίες:

  • Εγγραφές Παιδιών: Α΄, Β΄ & Γ’ ΠΕΡΙΟΔΟΙ: παράταση προθεσμίας μέχρι 31/5/2023.
  • Εγγραφές Συλλόγων ΑΜΕΑ: Οι σύλλογοι ΑΜΕΑ θα εγγράφονται στα γραφεία του Τμήματος Παιδικών Εξοχών (στην Αθήνα – Ηπείρου 70 & Λιοσίων 5ος όροφος- ή στον Άγιο Ανδρέα Αττικής).
  • Εγγραφές Ατόμων Τρίτης Ηλικίας:  έως και  την Παρασκευή 23/06/2023

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.