Quantcast
"Πακέτο" στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις σε Τουρισμό και Πολιτισμό - Αναλυτικά τα μέτρα - enikonomia.gr
share

“Πακέτο” στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις σε Τουρισμό και Πολιτισμό – Αναλυτικά τα μέτρα

δημοσιεύτηκε:

Σε σειρά μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων του τουρισμού και του πολιτισμού προχώρησε η κυβέρνηση. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την επέκταση του μέτρου υποβολής μονομερών δηλώσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ώστε να καταστούν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020. Επιπλέον, αναμένεται χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων, χώρων παραστάσεων, κινηματογράφων και διανομέων κινηματογραφικών ταινιών στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού η “βεντάλια” μέτρων προβλέπει ότι οι άνεργοι από τον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 400 ευρώ (προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020 υποβάλλοντας μονομερή δήλωση.
Επίσης, Κοινή Υπουργική Απόφαση θα επιτρέπει σε ξεναγούς, τουριστικούς συνοδούς και εποχικά εργαζομένους να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020, ενώ για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων αναμένεται ειδική οικονομική ενίσχυση για επιχειρήσεις-εργοδότες ξενοδοχειακών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας, με περισσότερους από 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
Τέλος, ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει κάλυψη εργοδοτικών εισφορών έως και τις 31 Μαρτίου 2021 στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, αρκεί κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 αυτά να είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά 70% τουλάχιστον σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένουν ενεργά και άλλα μέτρα που ίσχυαν στα προηγούμενα lockdown, όπως οι άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς, η υποχρεωτική τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό 50% όπου είναι εφικτό, το κυλιόμενο ωράριο από και προς την εργασία καθώς και οι ειδικές άδειες για καραντίνα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.