Quantcast
Πάνω από δύο ΕΝΦΙΑ κοστίζει η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ - Πρώτη σε απώλειες εσόδων η Ελλάδα στην Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Πάνω από δύο ΕΝΦΙΑ κοστίζει η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ – Πρώτη σε απώλειες εσόδων η Ελλάδα στην Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Πάνω από δύο ΕΝΦΙΑ κοστίζει η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ στη χώρα μας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης εάν περιόριζε τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με νεότερη έκθεση της Κομισιόν, οι απώλειες ΦΠΑ ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ και με την επίδοση αυτή η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια φοροδιαφυγής στην Ευρωζώνη και κατακτά την τρίτη θέση στην Ε.Ε. σε απώλειες εσόδων από ΦΠΑ.


Εάν οι φορολογικές αρχές κατάφερναν να μειώσουν σε ευρωπαϊκά επίπεδα τη φοροδιαφυγή που συντελείται στον ΦΠΑ θα δημιουργούνταν δημοσιονομικός χώρος για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από τον οποίο εισπράττονται 2,5 δισ. ευρώ και της εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους συνταξιούχους από την οποία εισπράττουν 1,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα έσοδα από ΦΠΑ που θα μπορούσε να εισπράξει η χώρα μας το 2020 ανέρχονταν στο ποσό των 21 δισ. ευρώ.
Ωστόσο στον κρατικό προϋπολογισμό εισήλθαν 15 δισ. ευρώ, δηλαδή υπήρχαν απώλειες ύψους 6. δισ. ευρώ ή ποσοστό 28.5% (έναντι 11% στην ΕΕ).
Μάλιστα τα μισά από αυτά (3 δισ. ευρώ) χάνονται στα σύνορα, καθώς η διασυνοριακή απάτη έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Όπως προκύπτει από την έκθεση σχεδόν 1 στα 3 ευρώ δεν εισπράττεται, με τη φορολογική συμμόρφωση να διαμορφώνεται στο 68%, όταν το 2001 η συμμόρφωση ήταν στο 81% με πολύ μικρότερους συντελεστές (18%).

Καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ
Την ίδια στιγμή το κράτος καθυστερεί να επιστρέψει τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.
Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο έχουν τους χειρότερους χρόνους στις επιστροφές ΦΠΑ, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τεράστια προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση μια μέση επιχείρηση της ΕΕ χρειάζεται περισσότερες από 9 ώρες για να υλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ και περισσότερες από 17 εβδομάδες για να λάβει επιστροφή ΦΠΑ.
Η Ιταλία και η Ρουμανία είναι τα δύο κράτη μέλη με τον υψηλότερο απαιτούμενο αριθμό ωρών για να υλοποιήσουν τις διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ (περίπου 42 και 22 ώρες, αντίστοιχα).
Η Ιταλία και η Κύπρος και η Ελλάδα καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό εβδομάδων για να πραγματοποιηθεί επιστροφή ΦΠΑ ( περίπου 62, 43 και 31 εβδομάδες, αντίστοιχα).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.