Quantcast
Παπαστεργίου: Με τη συμβολή των συμβολαιογράφων ο σχεδιασμός του ψηφιακού συμβολαίου - enikonomia.gr
share

Παπαστεργίου: Με τη συμβολή των συμβολαιογράφων ο σχεδιασμός του ψηφιακού συμβολαίου

δημοσιεύτηκε:

Ανακοινώσεις για το θέμα των ψηφιακών συμβολαίων ακινήτων αναμένεται να κάνουν οι συμβολαιογράφοι.  «Με τους συμβολαιογράφους συναντηθήκαμε χθες το απόγευμα μαζί με τον υφυπουργό Κωστή Κυρανάκη.  Καθίσαμε να συζητήσουμε ποια είναι ακριβώς τελικά τα σημεία στα οποία διαφωνούμε. Έγινε μια πολύ γόνιμη κουβέντα. Δεν θεωρώ ότι διαφωνούμε τελικά πουθενά. Δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις για πράγματα ψηφιακής φύσεως τα οποία τους ανησυχούσαν. Περιμένω την ανακοίνωσή τους. Πάντως θεωρώ πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Λογικοί άνθρωποι είναι και εκείνοι και εμείς. Εμείς τι θέλουμε; Θέλουμε το ψηφιακό αρχείο που θα παραχθεί από  το συμβόλαιο να είναι καθαρό αρχείο, να μην είναι ένα σκαναρισμένο αρχείο με παραπομπές χειρόγραφες έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία στο Κτηματολόγιο» όπως σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στο  ACTION 24.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν οι συμβολαιογράφοι συμφώνησαν σε αυτό. «Συμφώνησαν απόλυτα σε αυτό. Ωστόσο οι συμβολαιογράφοι έχουν κάποιες άλλες ανησυχίες για ένα πρόγραμμα το οποίο τρέχουμε προκειμένου να δούμε την επόμενη ημέρα, τη βάση του προγράμματος. Με το πρόγραμμα αυτό ουσιαστικά θα παραχθεί ένα καινούριο, λίγο πιο προ τυποποιημένο συμβόλαιο» απάντησε και μίλησε για τη φόρμα στην οποία δεν μπορούν οι συμβολαιογράφοι να γράφουν όλα αυτά τα οποία πρέπει να εγγραφούν σε ένα συμβόλαιο και για να  μπορεί να ανατρέξει κανείς στο ιστορικό κυριότητας ενός ακινήτου.

«Και πού συμφωνήσαμε λοιπόν; Επειδή αυτό είναι ένα έργο Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο θα “τρέξει” τα επόμενα χρόνια ας είναι εκείνοι- οι ωφελούμενοι που θα εμπλακούν στο έργο και ας διαμορφώσουν το έργο όπως θέλουν εκείνοι» είπε και πρόσθεσε πως  «ας είμαστε μπροστά μαζί με τους συμβολαιογράφους για να σχεδιάσουμε αυτό το επόμενο βήμα». «Για να φύγει η  όποια φοβία σε σχέση με αυτό το οποίο σχεδιάζεται χωρίς αυτούς -αυτή ήταν η άποψη τους  -τους είπαμε να σχεδιάσουν αυτό με αυτούς και μάλιστα μόνο με αυτούς. Αφού συμφωνούμε ότι μπορούμε να βγάλουμε ένα πιο καλό και πιο εύκολο αντίγραφο ψηφιακού συμβολαίου, αυτό από εκεί και πέρα ας το πράξουν μόνοι τους» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην συνάντηση που έχει σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης με τους συμβολαιογράφους για την αποχή από τα καθήκοντά τους από  τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου. «Θεωρώ πως έχουν δοθεί οι αμοιβαίες εξηγήσεις αλλά δεν θέλω να προκαταβάλω την άποψη κανενός. Υπάρχει και ένα Σώμα συμβολαιογράφων από πίσω.  Αλλά χθες θεωρώ πως έγινε μια πάρα πολύ καλή δουλειά» είπε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.