Quantcast
Παράλληλη Ασφάλιση: Πώς θα δοθούν αυξήσεις και αναδρομικά στους συνταξιούχους - enikonomia.gr
share

Παράλληλη Ασφάλιση: Πώς θα δοθούν αυξήσεις και αναδρομικά στους συνταξιούχους

δημοσιεύτηκε:

Tο μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών  δικαιούνται να λάβουν οι συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία καθώς τα οφειλόμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων αρχίζουν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα 5 έτη.

Το παράδειγμα και ο υπολογισμός συντάξεων

Η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” παραθέτει σχετικό παράδειγμα:

Συνταξιούχος μηχανικός του ΤΣΜΕΔΕ και του Δημοσίου έχει λάβει μόνο τη σύνταξη του Δημοσίου. Από το ΤΣΜΕΔΕ δικαιούται να λάβει μια προσαύξηση του ύψους 180 ευρώ τον μήνα Μάιο του 2018. Αν πάρει την προσαύξηση αυτή τον Μάιο του 2022 θα πάρει μαζί και τα αναδρομικά 4 ετών (ή 48μηνών) δηλαδή ποσό ύψους 8.640 ευρώ.

Οι εν λόγω συντάξεις δεν συνυπολογίζονται στις εκκρεμείς, με δεδομένο ότι οι δικαιούχοι έχουν λάβει την πρώτη τους σύνταξη, δεν παύουν όμως να αποτελούν ένα κρυφό χρέος πολλών ετών που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ. Διευκρινίζεται ότι ο μηχανισμός της προσαύξησης για την παράλληλη ασφάλιση αφορά μόνον όσους συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά.

Πώς θα δοθούν αυξήσεις και αναδρομικά σε συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση

παράλληλη ασφάλιση

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ανάλογα τη χρονολογία που κατατέθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης και σε δόσεις θα δοθούν οι μηνιαίες προσαυξήσεις έως 563 ευρώ και τα αναδρομικά έως 33.750 ευρώ στους 55.000 παλαιούς συνταξιούχους παράλληλης ασφάλισης. Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του ΕΦΚΑ προς τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου με την έναρξη λειτουργίας του σχετικού λογισμικού από την ανάδοχο εταιρεία:

  • Αρχικά θα ικανοποιηθούν οι παλαιότερες αιτήσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή θα πάρουν πρώτοι την προσαύξηση και τα αναδρομικά. Η καταβολή των ποσών θα γίνει σταδιακά, δηλαδή δεν θα υπάρξει ενιαία καταβολή σε όλους τους δικαιούχους.
  • Οι νέες αιτήσεις θα ικανοποιούνται αμέσως.
Πρόκειται για τις προσαυξήσεις στις συντάξεις ασφαλισμένων που πλήρωναν εισφορές σε δύο Ταμεία, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από τον Μάιο του 2016 και έπειτα. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία οι οποίες από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και, αφετέρου, ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης από το 2017 και μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Οι  κατηγορίες συνταξιούχων 

παράλληλη ασφάλιση

Οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες.

  • Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ.
  • Στη δεύτερη αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.