Quantcast
Παράταση και μέτρα στο σημερινό Eurogroup! - enikonomia.gr
share

Παράταση και μέτρα στο σημερινό Eurogroup!

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Πυρ ομαδόν από όλους τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης με πιέσεις για εξάμηνη παράταση και ψήφιση όλων των μέτρων από τώρα, αναμένεται να δεχθεί σήμερα το απόγευμα, ο Ελληνας υπουργός οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος έφυγε τα ξημερώματα για τις Βρυξέλλες.

 

Πρώτο θέμα η Ελλάδα
Το επίσημο πρόγραμμα της συνόδου των υπουργών οικονομικών της ευρωομάδας στην απογευματινή της συνεδρίαση θα είχε ως πρώτο θέμα την 5η αξιολόγηση του ελληνικού μνημονίου και την συμφωνία για την επόμενη μέρα.

 

Καμία ανταπόκριση από τρόικα

Η θέση της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα συμμετέχει εκτός από τον κ. Χαρδούβελη ο ΓΓ του ΥΠΟΙΚ κ. Τάσος Αναστασάτος και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ Σταύρος Παπασταύρου θα είναι δυσμενής. Τούτο με δεδομένο ότι και το τελευταίο απαντητικό ηλεκτρονικό μήνυμα του κ. Χαρδούβελη που εστάλη αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε καμμία ανταπόκριση από την τρόικα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

 

Ανήσυχη η Κομισιόν
Στο μεταξύ η ηγεσία της Commission δείχνει να ανησυχεί σοβαρά για την μη πρόοδο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας. Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γκερούντ Νατισλεμπλούμ είχε προειδοποιήσει πριν λίγες μέρες ότι θα πρέπει η Ελλάδα να έχει οπωσδήποτε συμφωνία για την αξιολόγηση πριν από την σημερινή σύνοδο ..

 

Επανεξέταση για Γαλλία και Ιταλία

Στην πρωινή , έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup θα επανεξεταστούν οι προϋπολογισμοί της Γαλλίας και Ιταλίας οι οποίοι αναθεωρήθηκαν μεν αλλά ακόμη δεν γίνονται αποδεκτοί από την Κομισιόν. Θα γίνει επίσης αποτίμηση της συνολικής οικονομικής συγκυρίας για την Ευρωζώνη. Αυτό σημαίνει ότι το απόγευμα κανείς δεν θα έχει την καλύτερη διάθεση να συζητήσει το θέμα της Ελλάδας το οποίο μάλιστα θα είναι το πρώτο που θα εξεταστεί κατά την συνεδρίαση . .

 

Συμφωνία αλλιώς…
Κοινοτικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το «Enikonomia» ήταν κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές. Επέμεναν ότι το αδιέξοδο θα πρέπει να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό και η συμφωνία να κλείσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου Διαφορετικά τόνιζαν ότι «η Ελλάδα θα βρεθεί ξεκρέμαστη με δική της ευθύνη».

 

Παράταση και μέτρα
Στην σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαίοι υπουργοί αναμένεται να ζητήσουν δύο πράγματα από την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση
Να δεχθεί την εξάμηνη παράταση στο πρόγραμμα της ώστε να έχει χρόνο να υλοποιήσει τα μέτρα τα οποία εκκρεμούν από το μνημόνιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αλλαγή καθεστώτος στο ΦΠΑ των αλλαγών στο δημόσιο της διευθέτησης των κόκκινων δανείων και την υλοποίηση των επιμέρους μεταρρυθμίσεων
 Να ψηφίσει από τώρα τα προληπτικά μέτρα που έχει ενσωματώσει στην πρόταση που έστειλε στην τρόικα την προπερασμένη Κυριακή. Να ακυρώσει δηλαδή την έκπτωση του 30% στο τέλος αλληλεγγύης, να επιβάλει φόρο πολυτελείας και να αυξήσει τους ΕΦΚ σε προϊόντα καπνού και οινοπνευματώδη ποτά.

 

Αν δεχθεί η Αθήνα επιστρέφει η τρόικα
Αν η Ελλάδα δεχθεί οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι «μπορεί να δούμε την τρόικα να επιστρέφει στην Αθήνα ακόμη και μέσα στην εβδομάδα»
 Βάσιζαν την πεποίθησή τους στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον για το ελληνικό θέμα.

 

Παράταση κάποιων εβδομάδων

Πάντως ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών φεύγοντας από την Βουλή στις 1,30 το πρωί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015, ερωτώμενος για την σημερινή σύνοδο δεν έδειξε να ανησυχεί ιδιαίτερα. Απέκλεισε κατ’ αρχήν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να δεχθεί μια παράταση του ελληνικού προγράμματος μεγαλύτερη από αυτήν κάποιων εβδομάδων: «Θα χρειαστούμε μια τεχνική παράταση για να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία του ECCL» απάντησε στις σχετικές απαντήσεις των δημοσιογράφων Απέφυγε επίσης να απαντήσει για αν το e- mail του είχε κάποια απάντηση από τους δανειστές και τόνισε ότι η σημερινή συζήτηση για την Ελλάδα θα αφορά την Προληπτική Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένης Εποπτείας…

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.