Quantcast
Πέντε στάδια για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων - enikonomia.gr
share

Πέντε στάδια για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

δημοσιεύτηκε:

Σε πέντε στάδια θα πραγματοποιηθεί η ρύθμιση των κόκκινων δανείων φυσικών και  νομικών προσώπων, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας.

Αναλυτικότερα, το πρώτο βήμα θα γίνει το μετά την κατάθεση διάταξης για το πάγωμα των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας. Η συγκεκριμένη διάταξη θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους και θα αφορά κοινωνικά στρώματα που έχουν αδυναμία αποπληρωμής. Τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα σε σχέση με την περσινή μεταβατική διάταξη και θα αφορά στα επίπεδα των 300.000 ευρώ.

Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι, όποιος δανειολήπτης ενταχθεί στη συγκεκριμένη διάταξη, θα πρέπει να καταβάλει από 0-20% του εισοδήματός του, για να προστατέψει την κύρια κατοικία του από  τον πλειστηριασμό.

Ενώ ο  δανειολήπτης που έχει συνολική ακίνητη περιουσία ύψους 500.000 ευρώ και εισόδημα έως 25.000 ευρώ, τότε  θα πρέπει να καταβάλει το 10%, εάν όμως το εισόδημα ξεπερνά 50.000 ευρώ τότε το ποσοστό που θα καταβάλλει θα ανέρχεται στο 20%.

Ωστόσο, δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη τα όρια που θα μπουν σε ό,τι αφορά το εισόδημα και οι καταθέσεις του δανειολήπτη. Μάλιστα εκτιμάται ότι η περίπτωση αυτή αφορά  περίπου 40.000 δανειολήπτες, που έχουν λάβει ήδη επιστολή πλειστηριασμού ή τους έχει ανακοινωθεί ημερομηνία πλειστηριασμού.

Το δεύτερο στάδιο ρύθμισης, αφορά 100.000 δανειολήπτες που βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και τα  κόκκινα δάνεια, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης,  ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι: «θα συσταθεί ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες».

 Αξιοσημείωτο είναι δε ότι τα δάνεια, θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στο φορέα, μέρος της οφειλής, ενώ ένα τρίτο μέρος θα καλυφθεί από το δημόσιο.

 Εκτιμάται επίσης ότι θα  χρειαστεί  τουλάχιστον ένα εξάμηνο  για να υλοποιηθούν οι διατάξεις. Όμως η σχετική πρόταση θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στους θεσμούς ώστε να ξεκινήσει άμεσα  η διαδικασία.

 Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, αυτά θα ρυθμιστούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα ακολουθηθεί ένα ανάλογο μοντέλο με τα στεγαστικά δάνεια και η δεύτερη θα αφορά τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

Τέλος ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι: «ο στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, σε ό,τι αφορά τα  μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε και οι τράπεζες να μην χάσουν από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων  αλλά και οι επιχειρήσεις  να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους».

 «Κι αυτό γιατί χρειάζεται αλλαγή του πτωχευτικού νόμου, όμως εάν εφαρμόζονταν  η πρόταση των τραπεζών θα οδηγούσε τις μισές επιχειρήσεις στον έλεγχό τους.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.