Quantcast
Πηγαίνουν στην Τουρκία για να αγοράσουν κοσμήματα - «Να καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας» ζητούν οι επαγγελματίες - enikonomia.gr
share

Πηγαίνουν στην Τουρκία για να αγοράσουν κοσμήματα – «Να καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας» ζητούν οι επαγγελματίες

δημοσιεύτηκε:

«Το αγοραστικό κοινό, αναζητώντας καλύτερες τιμές, στρέφεται στη γειτονική Τουρκία για κοσμήματα των οποίων το κόστος υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ».

Αυτό σημειώνει σε συνέντευξη του στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, Πέτρος Καλπακίδης αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου ενώ αναφέρει ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, καταρχήν, κρίνονται θετικές.

Ο πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου αναφέρει: «Είναι αναγκαία η κατάργηση του φόρου πολυτελείας. Εκτιμούμε ότι πρόκειται για φόρο αντιαναπτυξιακό και αντιπαραγωγικό. Το αγοραστικό κοινό, αναζητώντας καλύτερες τιμές, στρέφεται στη γειτονική Τουρκία για κοσμήματα των οποίων το κόστος υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει, ότι τα κέρδη καρπώνονται επιχειρήσεις που δε βρίσκονται στη χώρα μας. Ο Έλληνας επιχειρηματίας και τεχνίτης υποβαθμίζεται, την ώρα μάλιστα που το ελληνικό κόσμημα αποτελεί διακεκριμένο φορέα πολιτισμού, ιστορίας και αρχέγονης κουλτούρας».

Ο ίδιος προσθέτει ότι βασική στόχευση του κλάδου είναι η ένταξη της διδασκαλίας του κοσμήματος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Η πολιτεία είναι απαραίτητο να αντιληφθεί τη βαρύτητα της ανώτερης γνώσης, που οφείλουν να αποκομίσουν οι επίδοξοι επαγγελματίες του κλάδου, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν στο εξωτερικό», όπως σημειώνει.

Θετική για την αργυροχρυσοχοΐα η πρωτοβουλία  της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας

Ο πρόεδρος αναφέρει ακόμη ότι: «Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, καταρχήν, κρίνονται θετικές και δημιουργούν εκείνες τις συνθήκες, ώστε να εμπνεύσουν επενδύσεις. Ωστόσο κρίνεται σκόπιμο  να εξειδικεύονται ακόμα περισσότερο τα μέτρα υποστήριξης ανά κλάδο της οικονομίας, με έμφαση στις μικρές και πολύ μικρές  επιχειρήσεις.

Ειδικότερα για τον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας η πρωτοβουλία  της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε η καλλιτεχνική χειροτεχνία να πάψει να βρίσκεται στην αφάνεια και να κατακτήσει τη θέση που της αρμόζει. Επιχειρείται φιλότιμα, η χειροτεχνία και η καλλιτεχνική βιομηχανία να επεκταθούν στους περισσότερους κλάδους που απαιτούν τεχνική, με την ΠΟΒΑΚΩ να μετέχει ενεργά στη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.