Quantcast
Πιο κοντά σε εξάμηνη παράταση το ελληνικό πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

Πιο κοντά σε εξάμηνη παράταση το ελληνικό πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Πιο κοντά σε μια παράταση έξι μηνών με μια ή δύο ακόμη αξιολογήσεις βρίσκεται το ελληνικό μνημόνιο αντί του 1 μήνα που θέλει να εξασφαλίσει η Ελληνική Κυβέρνηση .
 Όσο δύσκολη και αν φαίνεται σήμερα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την τρόικα θα είναι μόνο η αρχή . Ακόμη και αν εκπληρωθεί η προσδοκία του Μαξίμου για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η προληπτική πιστωτική γραμμή ενισχυμένης εποπτείας (ECCL ) έχει πολύ ακόμη δρόμο πριν γίνει πράξη.
 Ακόμη και αν η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας -όπως αναμένει το Μαξίμου – θα πρέπει να περάσουν κάποιες μέρες μέχρι να βγεί και η έκθεση της τρόικας Με δεδομένο ότι θα έχει χαθεί ήδη το ορόσημο της ερχόμενης Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου η αξιολόγηση ελληνικού μνημονίου θα γίνει ή σε κάποιο έκτακτο Eurogroup ειδικά για την Ελλάδα ή στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 -19 του μήνα .

 

Ανάγκη μια πολιτική απόφαση

Η Κυβέρνηση καίγεται να έχει στην συνάντηση των αρχηγών κρατών της ΕΕ μια πολιτική απόφαση που θα επικυρώνει την έναρξη της συζήτησης για την προληπτική γραμμή στήριξης. Θα πρέπει επίσης να δεχθεί και επίσημα την συμμετοχή του ΔΝΤ στο «δίχτυ ασφαλείας» της επόμενης μέρας. Η παραχώρηση αυτή γίνεται αποδεκτή από τώρα προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση.
Αμέσως μετά στις 22 του μήνα τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ κλείνουν για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και οι όποιες συνομιλίες θα διακοπούν μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου
Μέχρι τότε θα έχει υποβληθεί επίσημα το αίτημα για παράταση του προγράμματος που αφορά την ΕΕ . Η Αθήνα θέλει να πετύχει παράταση ενός μήνα ενώ το Βερολίνο επιμένει σε παράταση 6 μηνών . Παράλληλα θα πρέπει να συζητήσει και για τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει αποδεχόμενη την παράταση.

 

Απόλυτος έλεγχος

ΕΕ και ΔΝΤ επιθυμούν να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις συνεπώς θα θελήσουν να δεσμεύσουν την όποια ελληνική παράταση με μνημονιακές υποχρεώσεις καλύπτοντας ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
 Το επίσημο επιχείρημα θα είναι η καθυστέρηση της Ελλάδας στο να κλείσει τα ανοιχτά θέματα του μνημονίου η οποία με την σειρά της προδιαθέτει και για μια αυξημένη μνημονιακή εποπτεία και για τους πρώτους μήνες του 2015
 Η Κυβέρνηση από την πλευρά της επιθυμεί μια μικρή παράταση ενός μήνα με μίνιμουμ υποχρεώσεις υλοποίησης η οποία θα ολοκληρωθεί πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας…

 

Ευννοημένη η πρόταση Βερολίνου
 Εκτός από τα ουσιαστικά επιχειρήματα των δανειστών ο χρόνος που χρειάζεται να οριστικοποιηθεί η προληπτική γραμμή στήριξης ευνοεί μάλλον την πρόταση του Βερολίνο.
 Μόνο για τα 10 δις από τα 11,5 του ΤΧΣ τα οποία θα αλλάξουν χρήση και αντί για την στήριξη των τραπεζών θα δοθούν για το ανοιχτό δάνειο της ΕΕ προς την Ελλάδα θα χρειαστούν δύο με τρείς εβδομάδες. Την περίοδο αυτή θα χρειαστούν τα κοινοτικά όργανα ΕΕ ΕΚΤ αλλά και το ΔΝΤ να εγκρίνουν την πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα .
 Ίδιο αν όχι μεγαλύτερο διάστημα θα ζητήσει και το ΔΝΤ ώστε εγκρίνει την αλλαγή χρήσης του υπόλοιπο του δανείου προς την Ελλάδα ( περίπου 12,5 δις ευρώ ) ώστε να προστεθούν και αυτά στην πιστωτική γραμμή προς την χώρα μας..
 Εκτός από το τεχνικό κομμάτι της πιστωτικής γραμμής θα πρέπει να συμφωνηθούν και οι όροι και αυξημένης εποπτείας που προβλέπει η συγκεκριμένη πιστωτική γραμμή . Ο χρόνος επιλογή και υιοθέτηση των όρων του μνημονίου θα πάρει τουλάχιστον άλλον ένα μήνα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.