Quantcast
Πιτσιόρλας: Η Fraport θα υπερδιπλασιάσει τους χώρους του αεροδρόμιου Μακεδονία - enikonomia.gr
share

Πιτσιόρλας: Η Fraport θα υπερδιπλασιάσει τους χώρους του αεροδρόμιου Μακεδονία

δημοσιεύτηκε:

Υπερδιπλασιασμό κατά την επόμενη 5ετία των χώρων υποδοχής και εξυπηρέτησης επιβατών του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης της διαχείρισής του (μαζί με άλλων 13 αεροδρομίων) στη γερμανική εταιρεία Fraport, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι οι χώροι του αεροδρομίου αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το 2020 κατά 35.000 τετραγωνικά μέτρα ή σε ποσοστό κατά 128%.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων δεν αναφέρθηκε στο ακριβές ύψος των επενδύσεων, που θα πραγματοποιήσει στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η Fraport , αλλά τόνισε ότι υπάρχει αναλυτική πρόβλεψη για κάθε ένα από αυτά. Πρόσθεσε δε, ότι έχει συμφωνηθεί με την παραχωρησιούχο κοινοπραξία η διατήρηση συγκεκριμένου υψηλού επιπέδου υπηρεσιών για 40 χρόνια και, συνεπώς, για να ικανοποιείται αυτή η ανάγκη, καθώς το μεταφορικό έργο θα αυξάνεται με την πάροδο των ετών, θα πρέπει να γίνονται κάθε φορά οι απαιτούμενες νέες επενδύσεις.

Η επέκταση των χώρων εξυπηρέτησης του αεροδρομίου “Μακεδονία” αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο των κατά καιρούς διοικήσεών του, όσο και των φορέων της Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά τις βασικές συμβάσεις των εταιρειών που λειτουργούν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (πχ. εταιρείες handling και αφορολόγητων ειδών), ο κ.Πιτσιόρλας επισήμανε ότι αυτές δεν πρόκειται να καταγγελθούν, αλλά θα ανανεωθούν.

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτήρισε τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων πολύ συμφέρουσα. “Η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί ένα πολιτικό μήνυμα με ανυπολόγιστη αξία” σημείωσε και πρόσθεσε ότι ενώ η Ελλάδα πιέζεται και υπάρχουν αμφιβολίες αν θα καταφέρει να φύγει από την κρίση, η Fraport αποφάσισε να επενδύσει στη χώρα 1,2 δισ. ευρώ, συν 300 εκατ. στην επόμενη τετραετία, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην προοπτική της χώρας και “απαντά σε όλες τις αμφιβολίες”.

Επισήμανε ότι η δεύτερη προσφορά απείχε μισό δισ. ευρώ από εκείνη της Fraport, ενώ υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο η εταιρεία θα καταβάλει ενοίκιο 23 εκατ. ευρώ για τα αεροδρόμια και θα επιστρέφει στο δημόσιο πολύ σημαντικό μέρος των κερδών της.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.