Quantcast
Πλειστηριασμοί—ακίνητα: Τι σημαίνει η επανεκκίνησή τους και πόσοι θα γίνουν τα 2-3 επόμενα χρόνια - enikonomia.gr
share

Πλειστηριασμοί—ακίνητα: Τι σημαίνει η επανεκκίνησή τους και πόσοι θα γίνουν τα 2-3 επόμενα χρόνια

δημοσιεύτηκε:

Πλειστηριασμοί 200.000 ακινήτων δρομολογούνται τα επόμενα 2-3 χρόνια. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” ποσοστό της τάξεως  του 25% έως 30%  αυτών των ακινήτων θα οδηγηθεί σε ρευστοποίηση,  και θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που προβλέπονται στα επιχειρησιακά σχέδια των funds και των εταιρειών διαχείρισης που έχουν αναλάβει την υλοποίηση των πλειστηριασμών.

Πρόκειται  για ακίνητα όλων των κατηγοριών -κατοικίες, καταστήματα βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα κλπ- που βρίσκονται ως εξασφαλίσεις  πίσω από το χρέος  των 90 δισ. ευρώ που έχει αλλάξει χέρια τα τελευταία χρόνια μέσα από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.

Πλατφόρμα e-auction: Πόσοι πλειστηριασμοί αναρτήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους

Ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα e-auction 23.360 πλειστηριασμοί και άλλοι 17.000 είναι οι προγραμματισμένοι από το δεύτερο εξάμηνο  έως και τον Φεβρουάριο του 2023, με τη λίστα να αυξάνεται καθημερινά. Από τους αναρτημένους  23.360 πλειστηριασμούς του πρώτου εξαμήνου έγιναν τελικώς οι 17.620, δηλαδή ποσοστό 75%.

Γόνιμοι δηλαδή με υπερθερματιστή -είτε αυτός ήταν το fund, οι τράπεζες (που διατηρούν ακόμη ένα μικρό απόθεμα κόκκινων δανείων) ή τρίτος-  ήταν οι 4.190  δηλαδή το 24% περίπου, ενώ άλλοι 13.430 πλειστηριασμοί κρίθηκαν άγονοι, χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον στην τιμή βάσει του οποίου πλειστηριαζόταν το ακίνητο.

Η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών

Η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών έπειτα από 2 χρόνια που είχαν ατονήσει ατονήσει λόγω της πανδημίας επιβεβαιώνει ότι επιστρέφουν σταδιακά στα προ κρίσης  επίπεδα του 2008  και 2009 όταν οι πλειστηριασμοί που προγραμματίζονταν κάθε χρόνο  κυμαίνονταν μεταξύ 40.000 -50.000.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.