Quantcast
Πλειστηριασμοί: Ποιοι "παγώνουν" προσωρινά και τι αλλάζει το 2024 - enikonomia.gr
share

Πλειστηριασμοί: Ποιοι “παγώνουν” προσωρινά και τι αλλάζει το 2024

δημοσιεύτηκε:

Στο “πάγο” βρίσκονται  προσωρινά περίπου 13.000 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και συγκεκριμένα 12.907. Όπως έχουν δείξει τα σχετικά στοιχεία, 5.650 οφειλέτες έχουν “παγώσει” προσωρινά μέχρι 2μήνες  τους πλειστηριασμούς. Αυτό αφορά σε εκείνους που έχουν υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό και βρίσκονται στο στάδιο διαπραγμάτευσης για ρύθμιση με τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα Ταμεία και 7.257 οφειλές έχουν ρυθμιστεί.

Επίσης 2.452 πολίτες έχουν πάρει τη βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη από την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης η οποία τους εξασφαλίζει αυτομάτως προστασία της πρώτης κατοικίας και επίδομα στέγασης. Το επίδομα αυτό ξεκινά από 70 ευρώ και αυξάνεται κατά 35 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με ανώτατο όριο τα 210 ευρώ τον μήνα. Yπενθυμίζεται δε πως ο ευάλωτος οφειλέτης για να πάρει τη σχετική  βεβαίωση θα πρέπει να πληροί τα παρακάτω κριτήρια:

Α. Εισόδημα

Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 7.000 ευρώ το συνολικό ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού μέχρι τις 21.000 ευρώ και αντίστοιχη  κλιμάκωση ισχύει και  για καταθέσεις, μετοχές , ομόλογα  κλπ.

Β. Περιουσία

Δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 120.000 ευρώ η συνολική φορολογητέα αξία  της ακίνητης περιουσίας του μονοπρόσωπου νοικοκυριού. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται  κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος  και έως τις 180.000 ευρώ

Τι αλλάζει από το 2024

Το 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας  Απόκτησης  και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Μέχρι όμως  να λειτουργήσει ο Φορέας αυτός οι  ευάλωτοι δανειολήπτες  θα ενταχθούν στο ” ενδιάμεσο  πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας”.  Mόλις λειτουργήσει ο Φορέας, ο τελευταίος  θα πρέπει να αποκτήσει το ακίνητο του ευάλωτου δανειολήπτη με όλα τα έξοδα  και τον ΕΝΦΙΑ να επιβαρύνουν τον Φορέα. Ο δανειολήπτης  θα διαμένει στο σπίτι του με την καταβολή του ενοικίου στον Φορέα για έως 12 χρόνια.

Και έτσι ο Φορέας δεν θα έχει τη δυνατότητα να βγάλει σε πλειστηριασμό το ακίνητο του εν λόγου οφειλέτη . Αυτό δεν θα ισχύει εάν υπάρξει καθυστέρηση τρίτων ενοικίων ή παραπάνω.  Στο τέλος της 12 ετίας  ο ενοικιαστής μπορεί να αποκτήσει πάλι το ακίνητο του,  αυτό  όμως μπορεί να γίνει νωρίτερα εάν καταβάλει τα ενοίκια  μέχρι το τέλος της 12 ετίας.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.