Quantcast
Πλειστηριασμοί: Στο… σφυρί χλιδάτα συγκροτήματα με… προσωπικές πισίνες και «διάσημο» ξυλουργείο - enikonomia.gr
share

Πλειστηριασμοί: Στο… σφυρί χλιδάτα συγκροτήματα με… προσωπικές πισίνες και «διάσημο» ξυλουργείο

δημοσιεύτηκε:

Αλλάζει  μορφή ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας, όχι μόνον λόγω συμφωνιών κάθε είδους, αλλά και μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών: Δεκάδες είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα πολυτελή καταλύματα σε κοσμοπολίτικα νησιά, τα οποία ετοιμάζονται να αλλάξουν χέρια τις επόμενες ημέρες, καθώς βγαίνουν στο «σφυρί» λόγω χρεών. Σε πλειστηριασμό και χλιδάτες κατοικίες, όπως και… «λαϊκές», αλλά και βιομηχανικές μονάδες, βιοτεχνίες ως και ένα ξυλουργείο που έχει συνδεθεί με πολύκροτη υπόθεση απαγωγής.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

«Βροχή» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Τις επόμενες ημέρες και έως τις 21 Ιουνίου βγαίνουν στο «σφυρί» 1.054 ακίνητα, όπως και κινητές αξίες, από ημιτελή κτίσματα για μόλις 2.000 ευρώ ως και βιομηχανικοί χώροι, ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και πολυτελείς κατοικίες σε πλούσιες συνοικίες όπως το Ψυχικό, η Πεντέλη και η Γλυφάδα.

πλειστηριασμοί

Το «παιχνίδι» από τις εισπρακτικές

Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι τράπεζες ως επισπεύδοντες πλειστηριασμών, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τις έχουν υποκαταστήσει εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεωνή αλλιώς εισπρακτικές!

Εξέλιξη βεβαίως που δεν είναι τυχαία, δηλαδή το να αρπάξουν τα ηνία των πλειστηριασμών από τις τράπεζες οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Και αυτό γιατί, μπορεί από το 2016 έως και τον Δεκέμβριο του 2021 τα «κόκκινα δάνεια» που είχαν συσσωρευτεί στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από 110 δισ. ευρώ περιορίστηκαν δραστικότατα στα μόλις 18 δισ., όμως περί τα 100 δισ. απλά … «μετακόμισαν» από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις εισπρακτικές που είναι εκείνες που κάνουν πλέον το «παιχνίδι».

Σε αυτή την «φουρνιά» των πλειστηριασμών, πέρα από το ότι γίνεται εμφανές πλέον ποιος έχει στα χέρια του τα περισσότερα «κόκκινα δάνεια»,  ξεχωρίζει και άλλος ένας επισπεύδων: Ένας Αγροτικός Συνεταιρισμός!

Στο σφυρί το ακίνητο πρωταγωνιστή πολύκροτης υπόθεσης

Η διαδικασία των πλειστηριασμών έχει ενεργοποιηθεί πλέον για τα καλά και βιομηχανικά ακίνητα, βιοτεχνίες αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες .. αναμένουν τον νέο ιδιοκτήτη διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο τοπίο στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Κατασκευαστικές- τεχνικές εταιρείες, εμπορικές και ξενοδοχειακές –μεταξύ άλλων- επιχειρήσεις κατέρρευσαν υπό το βάρος των χρεών και τα ακίνητά τους που βγαίνουν στο σφυρί δίνουν την ευκαιρία σε όσους έχουν ρευστό στο χέρι να αποκτήσουν θέση ισχύος στην αγορά.

πλειστηριασμοί

Φυσικά δεν λείπουν και οι κατοικίες που αλλάζουν χέρια για μια.. χούφτα ευρώ, όπως για παράδειγμα ημιτελές ακίνητο που βγαίνει πλειστηριασμό με τιμή πρώτης εκκίνησης μόλις 2.000 ευρώ .

Μικρές και μεγάλες ιστορίες κρύβει κάθε ένας από τους πλειστηριασμούς που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, όμως ένας εξ αυτών ξεχωρίζει, καθώς βγαίνει στο «σφυρί» βιοτεχνικό κτίριο με χρήση ξυλουργείου που ανήκε σε έναν εκ των πρωταγωνιστών μιας πρωτοφανούς υπόθεσης, που είχε συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία και αφορούσε την απαγωγή γνωστού επιχειρηματία πριν από λίγα χρόνια.

Τα χλιδάτα συγκροτήματα με τις «προσωπικές» πισίνες

Αντιμέτωπες με το «σφυρί» των πλειστηριασμών βρίσκονται όμως και πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Η σχετική λίστα με τα μεγάλα συγκροτήματα και τις μικρότερες μονάδες περιλαμβάνει αρκετές παλιές περιπτώσεις, ακόμη και σε βάθος τετραετίας, καθώς και νέες, ενώ διαρκώς εμπλουτίζεται.

Έτσι, έως το τέλος της χρονιάς έχουν προγραμματιστεί περισσότερα δεκάδες «σφυριά» για ξενοδοχεία -χωρίς να περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις που έχουν ανασταλεί για διάφορους λόγους- από τη μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, και ειδικότερα από τη Μακεδονία και τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα ως την Πελοπόννησο, τη Μύκονο, τη Σκιάθο και την εξωτική Ελαφόνησο.

Την εβδομάδα που έρχεται ξεχωρίζει η περίπτωση ενός «ιδιαίτερου» ξενοδοχείου που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από περίπου 7 χρόνια. Βρίσκεται μέσα στο κέντρο επαρχιακής αλλά ιστορικής πόλης και στεγάζεται σε μια παλιά στοά με μεγάλη ιστορία, από το 1600, επί πολυσύχναστης οδού. Η αναστήλωση του παλιού οικοδομήματος διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία και σήμερα ξεχωρίζει για την πετρόκτιστη δόμηση, την υπόγεια κάβα-κελάρι και τον πολυτελή εξοπλισμό του.

Δεν λείπουν όμως και τα χλιδάτα τουριστικά συγκροτήματα από τη λίστα: Συγκεκριμένα, στο σφυρί βγαίνει συγκρότημα υπερπολυτελών καταλυμάτων με θέα το Ιόνιο, το οποίο απαρτίζεται από βίλες και σουίτες, σε κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί και μια… προσωπική πισίνα, ιδιαίτερης κατασκευής αφού μοιάζουν με ποτάμια που χύνονται στο πέλαγος!

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.