Quantcast
Πλειστηριασμοί: Τι φέρνει η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους δανειολήπτες - Το σχόλιο του Οικονόμου - enikonomia.gr
share

Πλειστηριασμοί: Τι φέρνει η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους δανειολήπτες – Το σχόλιο του Οικονόμου

δημοσιεύτηκε:

Τη χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου που επιτρέπει τη διενέργεια πλειστηριασμών από διαχειριστές funds θέμα που “αγγίζει” 700 χιλιάδες δανειολήπτες, σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Προβλέπω ότι θα γίνει πολλή συζήτηση και υπάρχει υποκρισία στο ζήτημα αυτό. Να συζητήσουμε τα πάντα αλλά να μην ξεχνάμε τα αυτονόητα: ποιος νομοθέτησε τους servicers και ποιος νομοθέτησε τη δυνατότητα να κάνουν πλειστηριασμούς. Αυτό το έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ. Νομοθέτησαν τους servicers και τους έδωσαν τη δυνατότητα να  κάνουν και πλειστηριασμούς» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα βάλει οροφή στο κέρδος που έχουν τα funds από δάνειο “κοψοχρονιά” που παίρνουν από τους πολίτες.

«Αυτό έχει απαντηθεί όχι μόνο από εμάς αλλά έχει απαντηθεί από τον ίδιο κ. Τσακαλώτο σε δημόσιες τοποθετήσεις του ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό να γίνει με βάση μια λογική διότι κανένας  δεν θα πήγαινε να εξοφλήσει το δάνειό του και θα περίμενε να γίνει διακανονισμός προκειμένου να το πάρει σε μικρότερο βαθμό. Ποιο είναι το σημαντικό;

Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα η κατοικία και κυρίως η πρώτη κατοικία που είναι ιερό πράγμα για τον Έλληνα αλλά και για τον οποιοδήποτε. Η πολιτεία οφείλει να εξαντλεί κάθε δυνατότητα  προκειμένου να μην βγαίνουν τα σπίτια του κόσμου σε πλειστηριασμό και αυτό βασίζεται σε 2  βραχίονες:

  • Πρώτον να έχεις μια οικονομία που να δίνεις τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν εισόδημα, να δουλεύουν να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, να στηρίζονται σε άλλες υποχρεώσεις που δημιουργεί η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνονται και στις δανειακές τους υποχρεώσεις
  • Και δεύτερον να τους έχεις μια σειρά από εργαλεία που θα τους προστατεύουν από το τελευταίο στάδιο ώστε να μην βγει το σπίτι του σε πλειστηριασμό» τόνισε.

«Και σε αυτούς τους δύο πυλώνες έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να γίνεται και προσπάθεια στήριξης σε επίπεδο οικονομίας. Δηλαδή  να μπορεί ο άλλος να έχει εισόδημα, να τα φέρνει… βόλτα αλλά και να αξιοποιεί τα εργαλεία των εξωδικαστικών μηχανισμών, των κανονισμών έτσι ώστε να μην φτάνει το σπίτι του και κυρίως η πρώτη κατοικία να βγαίνει σε πλειστηριασμό» συμπλήρωσε.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του ΣΚΑΙ:

Πλειστηριασμοί: Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους δανειολήπτες

Υπενθυμίζεται πως χθες με ισχυρότατη πλειοψηφία (56-9), ο Άρειος Πάγος (και μάλιστα η Ολομέλεια) τάχθηκε υπέρ των funds και των εταιρειών δανείων να κάνουν πλειστηριασμούς για περίπου 600.000-700.000 κόκκινους δανειολήπτες. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”, έως το καλοκαίρι αναμένονται να γίνουν περισσότεροι από 10.000 πλειστηριασμοί. H απόφαση αυτή ενισχύει τη ασυδοσία των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων καθώς  πλέον αποκτούν σοβαρό νομικό πλεονέκτημα έναντι των δανειοληπτών.

Η νομιμοποίηση

Η απόφαση της Ολομέλειας είναι υπέρ των funds και θα αποτελέσει οδηγό για το μεγάλο αυτό κοινωνικό ζήτημα για το οποίο έχουν εκδοθεί  αντίθετες δικαστικές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα η υπ’ άριθμον 822/222 απόφαση τμήματος του Αρείου Πάγου έκρινε ότι οι εισπρακτικές που επικαλούνται νόμο του 2003 για να έχουν φοροαπαλλαγές έως και 38% και δεν δεσμεύονται με πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες δεν μπορούν να διενεργήσουν πλειστηριασμούς. Αντίθετα ο νόμος του 4354/2015 για τα “κόκκινα” δάνεια προβλέπει ειδική νομιμοποίηση  στους servisers ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν διαδικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης (fund) αλλά με ειδικές προϋποθέσεις ενημέρωσης και φορολογία κατά το ελληνικό Δίκαιο. Δηλαδή ο νόμος του 2015 επιτρέπει στους servicers να γίνονται διάδικοι αλλά με ελληνική φορολογία, ενώ αυτός του 20023 όχι, αλλά μόνο διαδικαστικές πράξεις  διαχείρισης  εξωδικαστικά  (με φοροαπαλλαγές) γεγονός στο οποίο πάτησαν πολλοί δανειολήπτες -μέσω των νομικών εκπροσώπων τους-ζητώντας αναβολή πλειστηριασμών.

Πλειστηριασμοί: Ποιοι δανειολήπτες μπορούν να σώσουν τις κατοικίες τους και πώς

Τη δυνατότητα να μην χάσουν την πρώτη τους κατοικία τους έχουν οι ευάλωτες δανειολήπτες ακόμη και εάν “φλερτάρουν” με την κατάσχεση. Αναλυτικά, όσοι δανειολήπτες είναι ευάλωτοι  έχουν τις εξής επιλογές:

  •  Να υποβάλουν αίτηση για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Αυτό γίνεται εάν χρησιμοποιήσουν τον Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων είτε τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
  • Να ενταχθούν στο ενδιάμεσο πρόγραμμα. Η πλατφόρμα για το ενδιάμεσο πρόγραμμα θα δέχεται αιτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των 15 μηνών που είναι σε ισχύ το πρόγραμμα. Όπως επισημαίνει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας το περιθώριο υποβολής της αίτησης είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα αυτή. Οι δανειολήπτες δικαιούνται:

α. Κρατική επιδότηση έως 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου της κύριας κατοικίας, δηλαδή από 70 ευρώ έως 210 ευρώ μηνιαίως.

β. Αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).

  •  Να λάβουν τη δεύτερη ευκαιρία, με ταυτόχρονη ρευστοποίηση της περιουσίας τους, διεκδικώντας την επανάκτηση της κυριότητας του ακινήτου από τον Φορέα, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία εντός του τρέχοντος έτους. Στην περίπτωση αυτή εάν ένας ευάλωτος οφειλέτης αδυνατεί να ρυθμίσει τις οφειλές του, τότε έχει τη δυνατότητα να προβεί στη διαδικασία της απαλλαγής οφειλών, ήτοι να διαγράψει όλες τις οφειλές του, με, ταυτόχρονη, ρευστοποίηση (δηλαδή, απώλεια) της ιδιοκτησίας της περιουσίας του, έτσι ώστε να λάβει τη 2η Ευκαιρία. Στη συνέχεια, ένας ιδιωτικός Φορέας αγοράζει την πρώτη κατοικία του και του την επαναμισθώνει (ενοικιάζει) για 12 έτη, με τον οφειλέτη να διατηρεί το δικαίωμα επαναγοράς της στο μέλλον, εφόσον ανακάμψει οικονομικά.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.