Quantcast
«Ποδαρικό» με χρηματοδοτικές ανάγκες 31 δισ. ευρώ για την Ελλάδα το 2015 - enikonomia.gr
share

«Ποδαρικό» με χρηματοδοτικές ανάγκες 31 δισ. ευρώ για την Ελλάδα το 2015

δημοσιεύτηκε:

Στα 31 δισ. ευρώ ανέρχονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της  Ελλάδας για το 2015, που αποτελεί τον εφιάλτη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Πρόκειται για το ύψος των υποχρεώσεων που καλείται να πληρώσει ο προϋπολογισμός, οι Έλληνες φορολογούμενοι δηλαδή, μέχρι τον Σεπτέμβριο για παλιά και νέα δάνεια που πήρε η χώρα από τις αγορές και την τρόικα.

Σύμφωνα με το banikingnes.gr, προκύπτει ότι η πρώτη κίνηση πληρωμής από πλευράς δημοσίου θα πρέπει να γίνει τον Φεβρουάριο – πριν καλά ακόμη προλάβουν τα κοινοβούλια των κρατών της Ευρωζώνης να πούνε το οριστικό «ναι» για την ένταξη της Ελλάδας στην πιστοληπτική γραμμή ECCL με τους αυστηρούς όρους επιτήρησης.

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 η Αθήνα καλείται να «επιστρέψει» εντόκως στους πιστωτές χρέος 2,020 δισ. ευρώ που εκπνέει εκείνη την ημέρα, ενώ άλλα 1,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να εκταμιεύσει το δημόσιο μέσα στον Μάρτιο, προκειμένου να πληρώσει την πρώτη από τις τρεις δόσεις που εκκρεμούν προς το ΔΝΤ.

Οι άλλες δύο, αντίστοιχου ύψους, εκπνέουν Ιούνιο και Σεπτέμβριο.

Τα ζόρια για την κυβέρνηση – όποια και αν είναι αυτή – είναι μέσα στο καλοκαίρι καθώς έρχεται αντιμέτωπη με ένα ιδιαίτερα βαρύ λογαριασμό πληρωμών.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, συνιστούν ένα δίμηνο – φωτιά για το οικονομικό επιτελείο που θα πρέπει να βρει 17,585 δισ. ευρώ για να καλύψει ομόλογα που «ωριμάζουν» το συγκεκριμένο διάστημα.

Πρόκειται για τίτλους πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας που θα πρέπει πάση θυσία να καλυφθούν για αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός «πιστωτικού γεγονότος» για την Ελλάδα.

Στις 20 Ιουλίου του 2015 λήγει το δεκαετές των 9,585 δισ. ευρώ με τοκομερίδιο 3,7% ενώ 30 μέρες μετά ακολουθεί το πενταετές των 8 δισ. ευρώ και επιτοκίου 6,1%.

 

Καυτές πληρωμές

 

Όμως, οι πληρωμές για τον προϋπολογισμό δεν σταματούν εδώ. Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει μια σειρά από δάνεια που λήγουν αυτό το διάστημα προς την τρόικα.

Τα οποία αν και μικρότερου ύψους σε σχέση με το αυτό των ομολόγων, εντούτοις πρόκειται για υποχρεώσεις που θα εντείνουν το πρόβλημα της ρευστότητας στον προϋπολογισμό προκαλώντας έτσι τον «πονοκέφαλο» στην ηγεσία της πλατείας Συντάγματος.

Μόνο τον Ιούλιο οι πληρωμές για δάνεια που έλαβε στο παρελθόν η Αθήνα από τον «Μηχανισμό Βοήθειας» φθάνουν τα 3,49 δισ. ευρώ ενώ 3,188 δισ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν ως τις 20 Αυγούστου του 2015.

Οι πληρωμές προς την τρόικα «προσγειώνονται» στα 214,29 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο – μήνα κατά τον οποίο τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους ( ΟΔΔΗΧ) θα ξεκινήσουν τον σχεδιασμό για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της νέας χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο εκπνέει η τρίτη υποχρέωση που έχει η χώρα προς το ΔΝΤ.

Όλες αυτές οι λήξεις ομολόγων και δανείων προς τους πιστωτές δημιουργούν ένα ασήκωτο λογαριασμό υποχρεώσεων προς το κράτος που για να εξοφληθεί είτε θα πρέπει η Αθήνα να προσφύγει σε ένα νέο δάνειο – γέφυρα ύψους 15 δισ. ευρώ το οποίο όμως θα συνοδευτεί και από ένα τρίτο μνημόνιο που σημαίνει νέα σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η έξοδο της Ελλάδας στις αγορές προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στο εσωτερικό της οικονομίας ή να πυκνώσουν οι εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, διάρκειας ακόμη και μεγαλύτερης των 52 εβδομάδων.

Πριν η Ελλάδα βρεθεί πάλι πρώτη στο κάδρο των διεθνών ειδήσεων και τα spread στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα με τα αντίστοιχα γερμανικά δεν είχαν πάρει φωτιά οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος σχεδίαζαν μέρος αυτών των αναγκών να βρεθούν από τις αγορές αντλώντας ένα ποσό κοντά στα 15 με 16 δις. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στα 27 δισ. ευρώ ήταν η εκτίμηση του ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεση του για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, έως το 2016.

 

Οι εισπράξεις

 

Και ενώ ο προϋπολογισμός καλείται να πληρώσει 31 δισ. ευρώ σε δάνεια, τα λεφτά που είναι να εισπράξει ανέρχονται σε 18,1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 10,9 δισ. ευρώ θα έρθουν με τη νέα χρηματοδοτική γραμμή, ECCL, ενώ τα υπόλοιπα ποσά είναι αυτά που εκκρεμούν από την τρέχουσα αξιολόγηση που «πάγωσε» λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Έτσι η δόση που εκκρεμεί από ΕΕ και ΔΝΤ έχει μετατεθεί για τον Μάρτιο του 2015.

Αυτή ανέρχεται σε 5,4 δισ. ευρώ ή σε 7,2 δισ. αν το ΔΝΤ αποδεσμεύσει τελικά και επιπλέον 1,8 δισ. σαν διπλή δόση.

Η παροχή κεφαλαίων του ΔΝΤ προς την χώρας μας ολοκληρώνεται στις 29 Φεβρουαρίου του 2016.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια που είναι να πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ φθάνουν τα 10 δισ. ευρώ και παραμένει άγνωστο αν θα δοθούν με την υφιστάμενη μορφή ή με την ένταξη της Ελλάδας στην χρηματοδοτική γραμμή Extended Fund Facility (EFF) στην οποία είχε ενταχθεί και το Πακιστάν.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.