Quantcast
ΠΟΕ ΔΟΥ: Ανεξέλεγκτη η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων - enikonomia.gr
share

ΠΟΕ ΔΟΥ: Ανεξέλεγκτη η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

δημοσιεύτηκε:

Σωρεία αντιδράσεων από την πλευρά των εφοριακών, προκαλεί η πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου για τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ Δ.Ο.Υ. χαρακτήρισαν τις σχετικές διατάξεις νόμου καταφανώς αντισυνταγματικές που καταργούν την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας, αφού ένας βασικός πυλώνας άσκησης της κρατικής εξουσίας, αυτός της βεβαίωσης και συλλογής των κρατικών εσόδων, αποκόβεται από το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ρένα Υφαντή, «καθιερώνονται αδιαφανείς διαδικασίες στελέχωσης και αξιολόγησης του προσωπικού, καταργούνται οι προβλέψεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για τους εργαζόμενους και εκχωρείται η είσπραξη των εσόδων σε αδιαφανείς μηχανισμούς», ενώ σύμφωνα με τη γραμματέα της Ομοσπονδίας Άννα Πουλάκη, το μοντέλο της ανεξάρτητης Αρχής που προωθείται δεν απαντάται πουθενά στον κόσμο. Σύμφωνα με την κ. Πουλάκη μάλιστα, οι σχετικές διατάξεις έχουν συνταχθεί υπό τις οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που με σχεδόν πλήρη αποτυχία επιβάλλει μοντέλα ημι-αυτονομίας των φορολογικών αρχών σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα σε επίπεδο χαρακτηρισμών, ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΕ Δ.Ο.Υ. χαρακτήρισε το νέο φορέα «τραβεστί», που θα λειτουργεί πέρα από τις αρχές ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους αφού θα είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτος από την επίσημη πολιτεία.

Οι εκπρόσωποι των εφοριακών κατήγγειλαν ότι ουδέποτε εκλήθησαν για διάλογο στη διαμόρφωση των νέων διατάξεων, κάλεσαν την κυβέρνηση να τις αποσύρει και προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Σήμερα η ΠΟΕ Δ.Ο.Υ πραγματοποιεί απεργία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.