Quantcast
Ποιες αλλαγές έρχονται σε ελέγχους, σε φορολογικές δηλώσεις, σε ενημερότητες και σε χρόνο παραγραφής - enikonomia.gr
share

Ποιες αλλαγές έρχονται σε ελέγχους, σε φορολογικές δηλώσεις, σε ενημερότητες και σε χρόνο παραγραφής

δημοσιεύτηκε:

Τη Παρασκευή αναμένεται να τεθεί σε δημόσιο διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής  Οικονομίας και Οικονομικών για τους πολίτες. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχος με μια πηγή εισοδήματος, πιο εύκολη διαδικασία για την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας στους πολίτες που χρωστούν σε τρίτους, νέα ψηφιακά εργαλεία για τη διενέργεια απομακρυσμένων ελέγχων των γραφείων των εφοριακών αλλά και κατάργηση της προσκόμισης βιβλίων για έλεγχο από ελεύθερους επαγγελματίες.

Το νομοσχέδιο

Αναλυτικά, οι νέες διατάξεις του εν λόγω νομοσχέδιο θα αναφέρουν τα εξής:

  • Αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή φορολογικών δηλώσεων: Από τη συμπλήρωση και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης απαλλάσσονται οι μισθωτοί  και οι συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος.  Η ΑΑΔΕ θα υποβάλλει φέτος τις φορολογικές δηλώσεις  αυτών των πολιτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ τα ποσά των εισοδημάτων του προηγούμενου έτους που αποκτήθηκαν από όλες τις βασικές πηγές, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, εκμετάλλευση ακινήτων και κινητές αξίες (τόκους, υπεραξίες πώλησης μετοχών, ομολόγων κ.λπ.) αλλά και όλα τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν και προκαταβλήθηκαν. Επιπλέον, θα είναι προσυμπληρωμένα και όλα τα ποσά των δαπανών που αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο ή το εισόδημα. Το μέτρο αυτό θα αφορά φέτος σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους.
  • Η επικοινωνία με την ΑΑΔΕ θα γίνεται μόνο ψηφιακά: Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.
  • Online ενημερότητα λόγω οφειλών σε τρίτους: Μόνο μέσω διαλειτουργικότητας θα χορηγείται η φορολογική ενημερότητα όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για το θέμα αυτό. Για παράδειγμα η φορολογική ενημερότητα θα «ξεκλειδώνει» αυτόματα όταν οι πολίτες τακτοποιούν τις οφειλές τους σε τρίτους στους δήμους.
  • Καταργείται η προσκόμιση βιβλίων στην Εφορία για έλεγχο: Απαλλάσσονται της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο οι ελεύθεροι επαγγελματίες,  οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Αυτό γίνεται επειδή  εφαρμόζεται καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
  • Αλλάζει ο τρόπος διενεργείας ελέγχων: Έρχονται αλλαγές στον τρόπο επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο καθώς αυτός θα γίνεται με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη Φορολογική Διοίκηση. Η επιλογή των υποθέσεων θα γίνεται με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή διενέργεια των ελέγχων. Με τις νέες διατάξεις οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου. Σημειώνεται δε πως η ΑΑΔΕ έχει στη διάθεσή της, ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν τη διενέργεια ελέγχων από το γραφείο των ελεγκτών. Μάλιστα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός μπορεί να εντοπίζει εστίες φοροδιαφυγής και να αποκαλύπτει κρυφά εισοδήματα μέσω της εφαρμογής ειδικών αλγόριθμων, της άντλησης στοιχείων από τα social media και της βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
  • Οι χρόνοι παραγραφής φορολογικών υποθέσεων: Αυτό που αλλάζει είναι το διάστημα παραγραφής. Δηλαδή ο πενταετής χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων θα αρχίζει από την ημερομηνία που θα κοινοποιείται η οικεία πράξη στον φορολογούμενο, αντί της -ισχύουσας- ημερομηνίας έκδοσης αυτής. Ουσιαστικά ο χρόνος θα μετράει από την στιγμή που θα ενημερώνεται ο πολίτης και όχι όταν θα βεβαιώνει η Εφορία κάποιο φόρο ή επιβάλλει κάποιο  πρόστιμο. Διευκρινίζεται δε πως η παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων θα διακόπτεται μόνο με την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού του φόρου στον φορολογούμενο και όχι με την έκδοσή της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.