Quantcast
Ποιες αλλαγές φέρνει στην αγορά ενέργειας το αναθεωρημένο μνημόνιο - enikonomia.gr
share

Ποιες αλλαγές φέρνει στην αγορά ενέργειας το αναθεωρημένο μνημόνιο

δημοσιεύτηκε:

Σειρά μέτρων και για την αγορά ενέργειας προβλέπει το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ ως τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Τα περισσότερα εξ αυτών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου.

Ειδικότερα, εντός του μήνα θα πρέπει να έχουν γίνει τα εξής:

– Η ΡΑΕ να καθορίσει τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναθεωρήσει στην ίδια κατεύθυνση τις ποσότητες για τις δημοπρασίες.

– Νέο πλαίσιο για τον επιμερισμό του ΕΤΜΕΑΡ στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών και η αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) το αργότερο ως τον Ιούνιο του 2017.

– Απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Τον Ιούλιο θα δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη διάθεση κατ’ ελάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή.

– Εξουσιοδότηση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ προς τη διοίκηση της Επιχείρισης για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τους το κόστος και το προφίλ κατανάλωσης του κάθε καταναλωτή (κοστοστρεφή τιμολόγια).

– Δημοσιοποίηση του σχεδίου για την εναρμόνιση της αγοράς ηλεκτρισμού με το ευρωπαϊκό μοντέλο-στόχο (target model).

Για το τρίτο φετινό τρίμηνο (Σεπτέμβριος) προβλέπεται η διενέργεια της πρώτης δημοπρασίας ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).

Συνολικά, τα προαπαιτούμενα μέτρα σε όλο το φάσμα της οικονομίας ως το ερχόμενο φθινόπωρο είναι 15 (ώστε να αποδεσμευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ), ενώ μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2017 αναφέρονται άλλα 56 μέτρα που συνδέονται με την καταβολή της επόμενης δόσης (στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος) ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των μέτρων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου, μέσω της βελτίωσης της πρόσβαση σε πολλούς προμηθευτές ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες ποσότητες, καθώς και η θεσμοθέτηση των στόχων για το target model.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.