Quantcast
Ποιές αλλαγές στη φορολογία προβλέπει κυβερνητική τροπολογία - enikonomia.gr
share

Ποιές αλλαγές στη φορολογία προβλέπει κυβερνητική τροπολογία

δημοσιεύτηκε:

Σειρά αλλαγών στη φορολογία, οι οποίες είχαν εν πολλοίς προαναγγελθεί, προβλέπουν διατάξεις που κατατέθηκαν με τη μορφή τροπολογίας στη Βουλή. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, με αυτές:

– Παρατείνεται η αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Στόχος του μέτρου είναι η υποβοήθηση της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων, η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω της οικονομικής κρίσης.

– Δεν υφίσταται πλέον η υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ από κατασκευαστικές επιχειρήσεις για νεόδμητα ακίνητα, τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο εντός τετραετίας από την αποπεράτωσή τους. Ο φόρος θα πληρώνεται όταν το νεόδμητο πωληθεί.

– Μετατίθεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), που λήγει στις 19-12-2014 μέχρι και την 30-12-2014.

– Η υποβολή των δηλώσεων έτους 2010 που πραγματοποιείται έως και 31-12-2014 θα θεωρείται εμπρόθεσμη, όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα έτη 2011 έως 2014.

– Οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2014, θα δηλωθούν μέχρι και 31-03-2015, ενώ η διαρκής ενημέρωση του Περιουσιολογίου ακινήτων με τις μεταβολές περιουσιακής κατάστασης θα ισχύσει από 01-01-2015.

– Παρατείνεται η προθεσμία απόσυρσης των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας κατά ένα έτος, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2015, ενώ το μέτρο επεκτείνεται και στα αυτοκίνητα για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας μέχρι 31.12.2001.

– Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015  η προθεσμία για τον τελωνισμό και την καταβολή των φορολογικών επιβαρύνσεων των οχημάτων, στο πλαίσιο της ειδικής ρύθμισης της απόσυρσης.

– Με την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας αυξάνεται  η προθεσμία για την έκδοση αποφάσεων επί των ενδικοφανών προσφυγών από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών κατά 30 ημέρες ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης και αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

– Παράλληλα αυξάνεται κατά δέκα μέρες (από 20 σε 30) και η προθεσμία για την έκδοση αποφάσεων των αιτημάτων αναστολών που ενδεχομένως να συνοδεύουν τις ενδικοφανείς προσφυγές, με σκοπό την ευχερέστερη και ενδελεχή εξέτασή τους.

– Διατηρείται σε ισχύ η εξουσιοδοτική βάση για τις κανονιστικές πράξεις που αφορούν την εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και η παρακολούθηση των συναλλαγών των επιχειρήσεων Καζίνο. Οι αρχικές εξουσιοδοτικές διατάξεις καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 στο πλαίσιο της βελτίωσης και περαιτέρω απλούστευσης του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.

– Συμπληρώνεται το πλαίσιο που αφορά στις δεσμεύσεις που επιβάλλει ο Οικονομικός Εισαγγελέας και τις περιπτώσεις ανάκλησης των δεσμεύσεων αυτών. Για λόγους αποσυμφόρησης προβλέπεται ότι με τη σύμφωνη γνώμη του εποπτεύοντος Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος μπορεί να παραγγέλλει την έκδοση διάταξης δέσμευσης στους κατά τόπο αρμόδιους Εισαγγελείς Πρωτοδικών.

 

                                               Αποκρατικοποιήσεις 

 

 

Με την τροπολογία προβλέπεται ότι οι συμβάσεις παραχώρησης υποδομών εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ θα συνυπογράφονται και θα εγκρίνονται και από το Ελληνικό Δημόσιο με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, “ακριβώς λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας των εν λόγω συμβάσεων, του σύνθετου πλέγματος υποχρεώσεων και δικαιωμάτων που δημιουργούν για το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και του πλήθους των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την παρακολούθηση και εκτέλεσή τους”. 

Επίσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται η επέκταση έως και την 31.12.2015 της φορολογικής της ενημερότητας.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.