Quantcast
Ποιες υποθέσεις που αναδίδουν «άρωμα» «μαύρου χρήματος» πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» της Εφορίας - enikonomia.gr
share

Ποιες υποθέσεις που αναδίδουν «άρωμα» «μαύρου χρήματος» πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» της Εφορίας

δημοσιεύτηκε:

Στην «τσιμπίδα» της Εφορίας πιάστηκαν «μεγάλα ψάρια» που κατηγορούνται για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και ελέγχονται για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», αλλά και για τεράστια ποσά ληξιπρόθεσμων χρεών. Τις συγκεκριμένες υποθέσεις εντόπισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τις παρέπεμψε στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος για τα … περαιτέρω. Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο διάστημα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δουλεύουν στο «φουλ», καθώς η διακίνηση μεγάλου όγκου μετρητών προκαλεί υπόνοιες για «φάμπρικες» φοροφυγάδων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Άλλωστε, οι έλεγχοι που ήδη έχουν διενεργηθεί αποδεικνύουν πως κυκλοφορεί αρκετό «μαύρο χρήμα» κάτι που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν από τις «εφόδους» που διενεργεί η ΑΑΔΕ, το ΣΔΟΕ και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Ποιοι πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» της Εφορίας

Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 ο φοροελεγκτικός μηχανισμός απέστειλε στην Αρχή για το «Ξέπλυμα», 158 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 87 αφορούν βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, που θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, ενώ οι υπόλοιπες 71 αφορούν χρέη προς το δημόσιο τα οποία χρήζουν εμπεριστατωμένου ελέγχου.

Διευκρινίζεται ότι από το σύνολο των 87 υποθέσεων των οποίων οι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ, οι 44 προέκυψαν από ελέγχους του περασμένου Ιανουαρίου και οι 43 το Φεβρουάριο.

Το συνολικό ύψος της φοροδιαφυγής που καταλογίστηκε στις συγκεκριμένες υποθέσεις, τις οποίες εντόπισαν οι φορολογικές αρχές ανήλθε σε 353,84 εκ. ευρώ. Συγχρόνως, στο ίδιο χρονικό διάστημα, Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, εστάλησαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, 71 υποθέσεις φορολογουμένων με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, η συνολική οφειλή των οποίων ανέρχεται σε 98,24 εκατ. ευρώ.

Υποθέσεις με «άρωμα» «μαύρου χρήματος»

Επίσης, το πρώτο δίμηνο του 2024, στο πλαίσιο της ανταλλαγής ύποπτων υποθέσεων, οι οποίες αναδίδουν .. «άρωμα» «μαύρου χρήματος», η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε προς έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ «ύποπτες» υποθέσεις προς έλεγχο συγκεκριμένων προσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή απέστειλε στην ΑΑΔΕ, 13 μεγάλες υποθέσεις μαύρου χρήματος για να ερευνηθούν οι υπαίτιοι και για φοροδιαφυγή και οι φορολογικές αρχές εξέδωσαν τις σχετικές εντολές ελέγχου με τα βεβαιωθέντα ποσά να ξεπερνούν  οριακά το ποσό των 3 εκατ. ευρώ  ευρώ.
Στα βασικά αδικήματα που ενεργοποιούν πλέον τη διαδικασία δίωξης για «ξέπλυμα», εντάσσονται πάντως και η αποφυγή πληρωμής φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ πλοίων, ενώ εξαιρούνται οι εμπλεκόμενοι σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια, όπως και η διασυνοριακή απάτη στον ΦΠΑ.

Ταυτόχρονα, άλλαξε και η διαδικασία δέσμευσης και απαγόρευσης εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, ενώ δεν ισχύουν για τους κατηγορούμενους οι διατάξεις περί τραπεζικού, φορολογικού, τηλεπικοινωνιακού, χρηματιστηριακού και κάθε άλλου απορρήτου.

 Ο ρόλος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων

Σχετικά με τον ρόλο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, μπορεί με βάση τον ν.4557/2018 να διαβιβάζει και να ανταλλάσσει πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης με τις αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες, καθώς και με τις εποπτικές αρχές, εφόσον οι πληροφορίες αυτές κρίνονται αναγκαίες για το έργο τους και για την εκπλήρωση των νόμιμων καθηκόντων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή διαβιβάζει πληροφορίες στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να εξεταστεί, να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ή όχι η διάπραξή τους.

Κάθε Έγγραφο Παροχής Πληροφοριών/Υπόθεση της Αρχής ενδέχεται να περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα, εφόσον αυτά σχετίζονται με την ίδια υπόθεση.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.