Quantcast
Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι του νέου προϋπολογισμού - Ολόκληρη η λίστα φοροαπαλλαγών και επιβαρύνσεων - enikonomia.gr
share

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι του νέου προϋπολογισμού – Ολόκληρη η λίστα φοροαπαλλαγών και επιβαρύνσεων

δημοσιεύτηκε:

«Φουσκώνουν» οι φόροι για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με τη νέα χρονιά, όπως και για τους διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, παράλληλα όμως υιοθετούνται και μια σειρά από φοροαπαλλαγές: «Ενισχύεται» το αφορολόγητο στις οικογένειες με παιδιά, «ψαλιδίζεται» υπό προϋποθέσεις ο ΕΝΦΙΑ, μειώνεται το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και συντελεστές ΦΠΑ. Τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν το 2024 αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό, ο οποίος κατατέθηκε στην Βουλή.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης  

Η λίστα των μέτρων στο πεδίο της φορολόγησης ξεκινά με την «πριμοδότηση» των οικογενειών με παιδιά με «ενισχυμένο» αφορολόγητο στον φόρο εισοδήματος.

Ενώ μένει σταθερό το αφορολόγητο ποσό στα 8.636 ευρώ για άγαμους, αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο στα ζευγάρια που έχουν παιδιά.

Νέο αφορολόγητο για οικογένειες και «κούρεμα» Τέλους Επιτηδεύματος σε επαγγελματίες

Πόσο αυξάνεται λοιπόν το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά;

 • 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ για 1 εξαρτώμενο τέκνο
 • 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για 2 εξαρτώμενα τέκνα
 • 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ για 3 εξαρτώμενα τέκνα
 • 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για 4 εξαρτώμενα τέκνα
 • 14.000 ευρώ από 13.000 ευρώ εάν έχει 5 εξαρτώμενα τέκνα κ.ο.κ.

Το όφελος σε επίπεδο ετήσιας μείωσης φόρου διαμορφώνεται σε 90 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο ή κατ’ επάγγελμα αγρότη με 1 εξαρτώμενο τέκνο και σε 220 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη με 2 ή 3 τέκνα. Για μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη με 4 εξαρτώμενα τέκνα το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 240 ευρώ.

Προκύπτει και ενίσχυση… δια της πλαγίας στους μισθωτούς με αύξηση των καθαρών αποδοχών από 6,4 έως 18,3 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και το αν εργάζονται στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, λόγω των μειωμένων κρατήσεων με την «ενίσχυση» του αφορολογήτου.

Ακόμη ως αντίβαρο στην αύξηση φορολογίας στις ατομικές επιχειρήσεις με την υιοθέτηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής, ενεργοποιείται νωρίτερα η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Όσοι δηλώσουν κέρδη που θα υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο εισοδήματος, θα έχουν μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος (δηλαδή θα πληρώνουν 325 ευρώ από 650) ενώ όσοι δηλώσουν λιγότερα θα έχουν μείωση 25% στο τέλος επιτηδεύματος (θα πληρώσουν 488 ευρώ από 650).

Μειωμένος ΕΝΦΙΑ υπό προϋποθέσεις

Από την νέα χρονιά υιοθετείται και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, εφόσον μια οικία είναι ασφαλισμένη  έναντι φυσικών καταστροφών και παρέχεται εάν η αξία του ακινήτου δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει ολόκληρη την αξία του.

Αναλυτικά:

 • Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.
 • Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται, όταν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.
 • Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.
 • Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10% πρέπει να έχει ασφαλίσει την κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση, η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μήνες, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

Μια πρόχειρη ματιά στα κόστη ασφάλισης οικίας, πάντως, δείχνει ξεκάθαρα πως για να έχει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου πραγματικό όφελος από την μείωση του ΕΝΦΙΑ η αξία της περιουσίας του θα πρέπει να ξεπερνά τα… 750.000 ευρώ.

Μόνιμο «ψαλίδι» ΦΠΑ αλλά και αυξήσεις του συντελεστή

Ο κρατικός προϋπολογισμός 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή φέρνει μαζί του και αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ όπου μονιμοποιούνται «ψαλιδισμένοι» συντελεστές σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ αυξάνονται σε άλλα.

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο 2024 αναμένεται να μονιμοποιηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%:

 • στις μεταφορές,
 • στα γυμναστήρια και σχολές χορού,
 • στους κινηματογράφους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία

Οι εν λόγω κατηγορίες αφορούν στις αστικές, προαστιακές, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές, στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, στα γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και ζωολογικούς κήπους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία, που περιλαμβάνουν μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας, φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης καθώς και απινιδωτές.

Επιπλέον, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% αναμένεται να επεκταθεί για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2024 δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2024 στον καφέ και στα ταξί. 

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% δεν αναμένεται να επεκταθεί στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά. Τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά είναι μεταξύ  άλλων τα αναψυκτικά, το αεριούχο νερό, το τσάι και το ρόφημα της σοκολάτας, με την συγκεκριμένη εξέλιξη να αφορά στα εστιατόρια και τα καφέ αλλά όχι για τα σούπερ μάρκετ, με τους συντελεστές ΦΠΑ να επανέρχονται στο 24%.

ΦΠΑ και στην βραχυχρόνια μίσθωση

Επιπρόσθετα, με στόχο τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων και την αντιμετώπιση των δευτερογενών αρνητικών συνεπειών στην κτηματαγορά και τα ενοίκια, εισάγεται η υποχρέωση για τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ το εισόδημα που αποκτάται από τα νομικά πρόσωπα και τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και υπόκειται σε ΦΠΑ 13% και τέλος παρεπιδημούντων. Επιπλέον, αυστηροποιούνται ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς και τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.