Quantcast
ΠΟΜΙΔΑ: Η πρόταση για τα κλειστά ακίνητα και τα φορολογικά κίνητρα - enikonomia.gr
share

ΠΟΜΙΔΑ: Η πρόταση για τα κλειστά ακίνητα και τα φορολογικά κίνητρα

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φαίνεται πως βρίσκεται η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων  στους πολίτες για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα. Η πρόταση της Ομοσπονδίας αναφέρει μεταξύ άλλων πως  οι ιδιοκτήτες ακινήτων που  είχαν κλειστά ακίνητα  ή είχαν οικήματα  μέσω Airbnb κατά τη διάρκεια του 2023 και τα διαθέτουν τώρα για ενοικίαση με τουλάχιστον τριετή διάρκεια, τότε θα έχουν για τα επόμενα 3 χρόνια απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί των εισοδημάτων αυτών

Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ και η βραχυχρόνια μίσθωση

«Σε αυτή την κατηγορία εμείς θα θέλαμε να προσθέσει το Υπουργείο Οικονομικών και όλους όσους μπήκαν στην βραχυχρόνια μη γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα, διέθεσαν λεφτά να ανακαινίσουν σπίτια παλιά, τα έκαναν κουφέτα πραγματικά, αλλά την πάτησαν, γιατί είτε οι ίδιοι δεν ήξεραν να μανατζάρουν, γιατί δεν είναι εύκολο το airbnb, είτε το έστησαν σε ένα μέρος ακατάλληλο εντελώς από πλευράς χωροταξικής. Αυτοί όλοι αν μπουν μέσα με το ίδιο προνόμιο 3 χρόνια να μη πληρώσουν, νομίζω ότι θα αλλάξει εντελώς η όψη της αγοράς, υπέρ των ενοικιαστών, υπέρ της κοινωνίας και υπέρ της κυβέρνησης, που χωρίς να δαπανήσει χρήματα, θα λύσει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να λύσεις το πρόβλημα της έλλειψης προσφοράς, παρά μόνο να την αυξήσεις. Τις τιμές. δεν μπορείς να τις χαλιναγωγήσεις. Πρέπει η ίδια η αγορά να τις φέρει και εδώ τα ενοίκια, να μην το ξεχνάμε όλοι, δεν τα προσδιορίζουν οι ιδιοκτήτες που τα ζητάνε, δεν μπορεί να ζητάει κάποιος ότι θέλει, τα προσδιορίζουν και αυτοί που τα δίνουν, καλώς ή κακώς έτσι είναι. Αν λοιπόν θέλουμε να γίνει κάτι, αυτό είναι το κράτος να καταλάβει ότι δεν έχει λόγο να επιμένει σε έσοδα, τα οποία δεν θα εισπράξει ποτέ, να κάνει μια γενναία κίνηση, μια γενναία χειρονομία και να ανοίξει η αγορά, να βγουν όλα τα σπίτια στην αγορά» είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς μιλώντας στο Podcast ΒΑΒΕΛ.

Πώς φορολογούνται τα ενοίκια

Υπενθυμίζεται πως το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται με συντελεστή 15% από το πρώτο ευρώ με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν  ξεπερνάει τα 12.000 ευρώ. Ενώ για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ οι πολίτες φορολογούνται με συντελεστή 35% και με 45% είναι ο  συντελεστής για εισοδήματα άνω  των 35.001 ευρώ.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Σημειώνεται δε πως ως κενά/κλειστά δηλώνονται 750.000 ακίνητα στην ΑΑΔΕ, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Αρχής. Μάλιστα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  αναμένεται να διαθέσει τα επόμενα χρόνια  το συνολικό ποσό των 1,5 δισ. ευρώ σε σχετικά προγράμματα.προκειμένου να αυξηθεί  η προσφορά ακινήτων στην αγορά αλλά και να μειωθούν οι υψηλές τιμές  ενοικίασης.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.