Quantcast
Πώς "διαβάζει" η Moody's την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών - enikonomia.gr
share

Πώς “διαβάζει” η Moody’s την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

Στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών κατά μία με δύο βαθμίδες προχώρησε πρόσφατα ο οίκος Moody’s παρόλο που είχε διατηρήσει τον Σεπτέμβριο αμετάβλητο το αξιόχρεο του δημοσίου της χώρας.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι ο Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο των τραπεζών και ανέφερε τους λόγους που προχώρησε στην ενέργεια αυτή. Αναλυτικά αυτό συνέβη λόγω:

  • της βελτίωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών χάρη στη μείωση των κόκκινων δανείων  και της κερδοφορίας τους.
  • αλλά και της  διαρθρωτικής  βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της ελληνικής οικονομίας που έχει ενισχύσει την ανθεκτικότητά της στην αντιμετώπιση διαφόρων σοκ.

Το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας

Ο οίκος δεν θεωρεί πλέον το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας ως αδύναμο, αλλά το κατατάσσει σε μία μεσαία κατηγορία και θεωρεί ότι οι τράπεζες θα μπορούν να ανακτήσουν υψηλές εξασφαλίσεις σε περίπτωση που χρειασθούν εξυγίανση. Ωστόσο υπάρχει μικρότερος κίνδυνος για τις καταθέσεις και άλλα στοιχεία του παθητικού τους.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώσει τα σχέδια ριζικού μετασχηματισμού τους, που αποσκοπούν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφια ποσοστά και στο να ενισχύσουν την κερδοφορία τους τους επόμενους 12-18 μήνες», ανέφερε.

Το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, με περισσότερες καταθέσεις πελατών και ανανεωμένη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αυξήθηκε σε περίπου 50,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2022 από 8,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019. Ωστόσο, αυτή η χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα μειωθεί σταδιακά το 2023-2024,  σημείωσε ο οίκος.

Το αξιόχρεο των ελληνικών ομολόγων την τελευταία διετία

Ο Moody’s είναι ο μοναδικός  από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που δεν αναβάθμισε το αξιόχρεο των ελληνικών ομολόγων την τελευταία διετία παρόλο που  έχει αναγνωρίσει ότι  έχει υπάρξει πρόοδος. Στην τελευταία αξιολόγηση των τραπεζών αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 5,3% φέτος έναντι 2,2% της οικονομίας της Ευρωζώνης, ενώ και για το 2023 προβλέπει έναν ρυθμό ανάπτυξης 1,8% που θα είναι και πάλι σημαντικά υψηλότερος από της Ευρωζώνης.

«Η θεσμική ισχύς της Ελλάδας ενσωματώνει την αξιολόγησή μας για τη δημοσιονομική, νομισματική και την αποτελεσματικότητα της μακροοικονομικής πολιτικής, καθώς τα δημοσιονομικά της χώρας έχουν τεθεί σε πολύ πιο στέρεες βάσεις κατά την τελευταία πενταετία», τόνισε ο οίκος.

Τα εμπόδια για τη ανάπτυξη

Σημαντικά εμπόδια για τη διατηρήσιμη ισχυρή ανάπτυξη παραμένουν τα διαρθρωτικά χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης και επενδύσεων. «Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει ορισμένες από τις προκλήσεις, κυρίως εκείνες που συνδέονται με τις χαμηλές επενδύσεις: καθώς έχει μειώσει  τα αυξημένα ποσοστά της Ελλάδας στους φορολογικούς συντελεστές,  έχει χαλαρώσει τους επιχειρηματικούς κανονισμούς και έχει βελτιώσει το πλαίσιο αδειοδότησης επενδύσεων και προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Η αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων ανάκαμψης της ΕΕ θα είναι και ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης κατά την επόμενη πενταετία», σημείωσε  ο Moody’s.

Ο οίκος Standard & Poor’s (S&P) και ο DBRS αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία σε ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και ο Fitch σε 2 βαθμίδες κάτω από αυτή, ενώ ο Moody’s τη διατηρεί 3  βαθμίδες χαμηλότερα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.