Quantcast
POS : Έρχεται νέα "διορθωτική" εγκύκλιος για τις ταμειακές μηχανές των λαϊκών αγορών -Τι θα προβλέπει - enikonomia.gr
share

POS : Έρχεται νέα “διορθωτική” εγκύκλιος για τις ταμειακές μηχανές των λαϊκών αγορών -Τι θα προβλέπει

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές των λαϊκών αγορών. Όπως είπε στο MEGA ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Χρήστος Μουλάς για το θέμα των τεχνικών προβλημάτων και τις συστημικές αδυναμίες που εντοπίζονται στη διασύνδεση των POS και των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, «θα βγει από το αρμόδιο υπουργείο η νέα εγκύκλιος η οποία θα μας αναφέρει ποιες ταμειακές μηχανές θα συνδέονται με το σύστημα… θα μας αποζημιώσει για τα χρήματα που δώσαμε. Είμαστε σε αναμονή αυτήν την εβδομάδα. Είναι ένα τεχνικό πρόβλημα της πολιτείας το οποίο μέσα αυτήν την εβδομάδα θα ρυθμιστεί προκειμένου να βάλουν όλοι POS».

«Μας υποσχέθηκε ο κ. Θεοχάρης ότι θα τα πάρουμε πίσω τα χρήματα που δώσαμε για ταμειακές μηχανές που δεν συνδέονται με την ΑΑΔΕ. Ίσως σήμερα έχουμε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό. Περιμένει ο πρόεδρός μας το τηλέφωνο του υπουργού» συμπλήρωσε.

Επίσης μίλησε για την αναβάθμιση που έκανε ο ίδιος στην ταμειακή μηχανή του. «Έχω δύο ταμειακές μηχανές και στην μια έκανα αναβάθμιση και αμέσως μετά μάθαμε ότι υπάρχει μια δυσκολία σύνδεσης με την ΑΑΔΕ. Για την αναβάθμιση αυτή έδωσα έδωσα 185 ευρώ»  είπε.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Τα πρόστιμα

Υπενθυμίζεται πως oι λαϊκές αγορές εντάσσονται στη λίστα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  με τις 35 δραστηριότητες για την υποχρεωτική εγκατάσταση των POS από την 1η Ιανουαρίου 2024. Επίσης επισημαίνεται πως  πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ θα  πληρώσουν οι επαγγελματίες που δεν θα εγκαταστήσουν POS ή δεν ενεργοποιήσει την αποδοχή άμεσων πληρωμών. Αναλυτικά, το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί στο μισό αν:

  • Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.
  • Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.
  • Όποιος υπόχρεος αγνοήσει την υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού, θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.000 ευρώ ενώ το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και για όσους οδηγηθούν σε απενεργοποίηση του επαγγελματικού λογαριασμού τους λόγω μη επιβεβαίωσής του. Παραβίαση των προθεσμιών δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Στο θέμα των προστίμων αναφορικά με τα POS αναφέρθηκε πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος. «Μέχρι την 1η Μαρτίου αυτοί οι 35 κλάδοι έχουν την υποχρέωση να εγκαταστήσουν το POS . Εάν δεν το πράξουν οι υπόχρεες επιχειρήσεις από 1η Μαρτίου και μετά θα υπάρξει πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ σε περίπτωση ελέγχου. Τώρα εάν δεν έχει κάποιος POS δεν θα υποστεί το πρόστιμο αλλά θα πρέπει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου να έχει τουλάχιστον παραγγείλει το τερματικό και να το έχει εγκαταστήσει μέχρι 1η Μαρτίου. Αυτήν την μεταρρύθμιση την κάνουμε γιατί αυτό ισχύει σε όλη την Ευρώπη και αυτό νομίζω ότι είναι απαίτηση του συνόλου των πολιτών » σημείωσε.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.