Quantcast
Πώς θα εξασφαλίσετε αυξημένες συντάξεις - enikonomia.gr
share

Πώς θα εξασφαλίσετε αυξημένες συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Τρία “μυστικά” πρέπει να  γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι για αυξημένες συντάξεις. Aναλυτικά, οι αυξήσεις που κερδίζουν οι συνταξιούχοι είναι οι εξής:

1. Οι αυξήσεις λόγω πληθωρισμού – ΑΕΠ

Μόνιμες θα είναι οι αυξήσεις των συντάξεων από την Πρωτοχρονιά κάθε έτους. Το 2024 θα υπάρξει μία νέα μόνιμη αύξηση στις συντάξεις σχεδόν 3,4% σύμφωνα με τον πληθωρισμό και τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης  του 2023. Όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία θα υπάρχει  αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο και την αύξηση του ΑΕΠ.

2. Οι νέοι συντελεστές

Έως τα 40 έτη παρατείνεται ο εργασιακός βίος ενώ οι μεγάλες συντάξιμες αποδοχές δίνουν αυξημένες συντάξεις.  Συνεπώς οι ασφαλισμένοι που παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο θα έχουν μεγαλύτερη σύνταξη από 26,2 ευρώ έως 254 ευρώ.  Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι πολίτες που θα αποχωρήσουν με 40 έτη ασφάλισης και έχουν πληρωμένες εισφορές θα είναι οι κερδισμένοι του νέου συστήματος συνταξιοδότησης. Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» σε σχέση με τους σημερινούς συντελεστές.

3. Η εξαγορά πλασματικών ετών 

Αρκετοί ασφαλισμένοι χρησιμοποιούν τα πλασματικά έτη για να  συνταξιοδοτηθούν γρηγορότερα. Πάντως οι πολίτες που θα εξαγοράσουν πλασματικά έτη μπορούν να εξασφαλίσουν επιπλέον μηνιαίες αυξήσεις έως και 100 ευρώ στις συντάξεις τους υπό την προϋπόθεση μιας «ακριβής» εξαγοράς με τις «τρέχουσες» εισφορές (20% για κλάδο σύνταξης) ή με τις υψηλές κατηγορίες που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Επίσης επισημαίνεται πως όλοι οι ασφαλισμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν τους χρόνους της στρατιωτικής θητείας, των διαστημάτων επιδοτούμενης ανεργίας ή επιδοτούμενης ασθένειας και του χρόνου κύησης και λοχείας (συνολικά 119 ημέρες) για τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Η στρατιωτική θητεία και η ανεργία – ασθένεια αξιοποιούνται για σύνταξη γήρατος στα 67  έτη με τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο των 15 ετών ασφάλισης ή της 25ετίας αν πρόκειται για Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.