Quantcast
Πώς θα γίνει η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα -Απαιτούνται διευκρινίσεις - enikonomia.gr
share

Πώς θα γίνει η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα -Απαιτούνται διευκρινίσεις

δημοσιεύτηκε:

Μια σειρά διατάξεων χρήζουν διευκρινίσεων για την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα για το έτος 2017.

Η βασικότερη είναι αυτή που ορίζει τις εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες – ατομικές επιχειρήσεις που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι). Το ποσοστό των εισφορών που αντιστοιχεί στον συμβαλλόμενο – ελεύθερο επαγγελματία εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής επιχείρησης ή του ελευθέριου επαγγέλματός του.

Στην πράξη, οι εν λόγω φορολογούμενοι μπορούν να αφαιρέσουν από το ακαθάριστο εισόδημά τους τις ασφαλιστικές εισφορές που τους παρακράτησε ο εργοδότης τους, ήτοι 9,22 %. Μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό από τη φορολογική Διοίκηση πως θα μπορεί να εκπέσει ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας το ποσό αυτό, καθώς δεν έχει αποφασιστεί με τι παραστατικό θα εκπίπτει η δαπάνη, πως και πότε θα γίνεται η σχετική καταχώριση στα βιβλία, αν θα δίνεται κάποια βεβαίωση από τον εργοδότη ο οποίος παρακρατεί και αποδίδει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών της περίπτωσης αυτής, κ.λπ.

Σημαντικές στρεβλώσεις προκαλεί η αδυναμία ολοκλήρωσης του συμψηφισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών με βάση όχι τα εισοδήματα του έτους 2015 αλλά του 2016. Εκτός από το γεγονός ότι, η καθυστέρηση αυτή στερεί από χιλιάδες ασφαλισμένους σημαντική ρευστότητα, καθώς εκτιμάται ότι τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2016 ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με τα εισοδήματα του 2015, με αποτέλεσμα πολλοί να δικαιούνται επιστροφή χρημάτων, υπάρχει πρόβλημα και στην φορολογική αντιμετώπιση των επιστροφών αυτών.

 Φλέγον είναι και το  θέμα των αμοιβών διαχείρισης σε Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε., κ.λπ., με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας χιλιάδες άτομα, αναφορικά με την υποχρέωση ή μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τα καθήκοντά τους ως διαχειριστές και όχι για την εργασία τους στην επιχείρηση. Οι αμοιβές αυτές αναγνωρίζονται με σχετική απόφαση της φορολογικής διοίκησης, στην οποία και διευκρινίζεται η διαφορά της αμοιβής για την εργασία με εκείνες της διαχείρισης.

Πηγή Πληροφοριών: taxheaven.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.