Quantcast
Πώς θα γίνει η παρακράτηση στις συντάξεις χηρείας - enikonomia.gr
share

Πώς θα γίνει η παρακράτηση στις συντάξεις χηρείας

δημοσιεύτηκε:

Με περισσότερες δόσεις θα γίνει η επιστροφή των αναδρομικών ποσών από τους συνταξιούχους προς το κράτος από το καθυστερημένο ψαλίδι στις συντάξεις χηρείας.
Με τροπολογία που καταθέτει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, επιχειρείται να γίνει πιο ήπια η διαδικασία επιστροφής προς το κράτος.
Επίσης επισημαίνεται ότι τέτοια ποσά οφείλουν οι συνταξιούχοι χηρείας που εργάζονται, είναι μισθωτοί, αυτοαπασχολούνται ή έχουν κάποια δική τους σύνταξη. Όπως προβλέπει ο νόμος, ύστερα από 3 χρόνια, τη σύνταξη χηρείας που παίρνει ο δικαιούχος θα πρέπει έχει μείωση της τάξεως 50 % .Ωστό σο αυτή η μείωση δεν έχει εφαρμοστεί διότι δεν υπήρχε το κατάλληλο λογισμικό στον ΕΦΚΑ .Υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι που πρέπει να επιστρέψουν πίσω στο δημόσιο ποσά .Για να μην χάσουν οι δικαιούχοι μέχρι το 1/3 της σύνταξης τους όπως προβλέπει ο νόμος, έρχεται αυτή η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει τα εξής:

-Για συντάξεις έως 1.000 ευρώ η παρακράτηση είναι στο 1/10 της σύνταξης.
-Για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ η παρακράτηση είναι 1/6.
– Ενώ στις επικουρικές μπορεί να κρατηθεί μέχρι και η μισή σύνταξη και έχουμε τουλάχιστον 50 ευρώ η μηνιαία δόση.
Το παράδειγμα
Το Open παραθέτει παρακάτω ένα σχετικό παράδειγμα. Εάν κάποιος παίρνει μια σύνταξη χηρείας των 750 ευρώ θα λάβει μετά την τριετία το ποσό των 375 ευρώ γιατί εργάζεται .Η περικοπή ισχύει από τον Οκτώβριο του 2020 .Ο συνταξιούχος σε αυτή την περίπτωση οφείλει αναδρομικά 4.125 ευρώ στο κράτος και θα του γίνεται παρακράτηση κάθε μήνα 50 ευρώ και έτσι θα λαμβάνει σύνταξη 325 ευρώ για 6 χρόνια και 9μήνες μέχρι να αποπληρώσει όλα τα οφειλόμενα αναδρομικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.