Quantcast
ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ- ΠΟΠΟΚΠ: Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ - enikonomia.gr
share

ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ- ΠΟΠΟΚΠ: Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ

δημοσιεύτηκε:

Απάντηση στη διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, οι οποίες επιμένουν ότι με βάση, όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΦΚΑ, επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες τους για τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα του νέου Φορέα.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Ομοσπονδίες κάνουν λόγο «για ολίσθημα που αφορά στη θλιβερή ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΦΚΑ, με αφορμή την προκήρυξη από τις Ομοσπονδίες προειδοποιητικής πανελλαδικής στάσης εργασίας, στις 2 Μαρτίου 2017, καθώς και στις αναφορές μας σχετικά με τα τρέχοντα, αλλά και τα γενικότερα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα του νέου Φορέα». Όπως υποστηρίζουν, «θλιβερή όχι τόσο για το απειλητικό και συκοφαντικό ύφος της και περιεχόμενο. Θλιβερή και ιδιαίτερα ανησυχητική είναι, κυρίως, επειδή επιβεβαιώνονται όλες οι ανησυχίες, οι διαπιστώσεις και οι καταγγελίες μας. Γεγονός που προκύπτει σαν έμμεση ομολογία από τη στιγμή που αποφάσισαν να σχολιάσουν και να αναφερθούν επιλεκτικά στα ζητήματα του ενιαίου μητρώου και της ασφαλιστικής ικανότητας, παρακάμπτοντας, μέσω μίας μελλοντικής “άμεσης συνολικής απάντησης”, όλα τα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήματα, από τον εμπαιγμό σχετικά με τη διαδικασία απονομής νέων συντάξεων και το οργανωτικό χάος μέχρι το οργανόγραμμα και τα ζητήματα του προσωπικού. Ωστόσο, αναμένουμε» σχολιάζουν οι Ομοσπονδίες.

Στην αναφορά του ΕΦΚΑ ότι «έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες άμεσης διευκρίνισης και αποκατάστασης από την ΗΔΙΚΑ και την Intrasoft», οι Ομοσπονδίες καλούν τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να «απολογηθεί για ποιον λόγο αγνόησαν τόσο τη δική τους πρόταση, όσο και τις προτάσεις δεκάδων έμπειρων συναδέλφων, η συγκεκριμένη διαδικασία να πραγματοποιηθεί, πριν από την έναρξη λειτουργίας του ενιαίου μητρώου και όχι εκ των υστέρων. «Αποτελεί, πράγματι, παγκόσμια πρωτοτυπία η πρώτη λειτουργική εφαρμογή του συστήματος ΕΦΚΑ για το κοινό να γίνεται την ίδια μέρα που ανοίγει και για τους χρήστες» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφορικά με την παροχή «ασφαλιστικής ικανότητας», οι Ομοσπονδίες επισημαίνουν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως η αναφορά τους ήταν σύντομη και συγκεκριμένη: «Ανησυχούμε για τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σχετικά με την αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας, που δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, όπως γίνεται κάθε χρόνο για όλους τους ασφαλισμένους που έχουν τις σχετικές προϋποθέσεις. Ανησυχία που αφορά στο γεγονός ότι, αντί για τον Δεκέμβριο που το σύστημα εμφάνιζε κάθε χρόνο αυτόματα ενήμερους τους ασφαλισμένους που είχαν τις προϋποθέσεις, είχαμε φτάσει στα μέσα Φεβρουαρίου και απάντηση για το πότε αυτό πρόκειται να συμβεί δεν είχαμε πάρει. Ω του θαύματος δε, την επομένη της ανακοίνωσής μας, για έναν περιορισμένο αριθμό ασφαλισμένων άρχισε να εμφανίζεται η ασφαλιστική ικανότητα, όχι, όμως και για τα προστατευόμενα μέλη τους».

«Εμείς, λοιπόν, οι ειρωνικά αναφερόμενοι ως “έμπειροι υπάλληλοι και ικανοί συνδικαλιστές”, θελήσαμε να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα και απευθυνθήκαμε γι’ αυτό στους συναδέλφους μας, που εργάζονται στα γκισέ των περιφερειακών υπηρεσιών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την καθημερινή αγωνία, το άγχος, αλλά και τον εκνευρισμό ή την οργή των ασφαλισμένων. Μία πραγματικότητα διαφορετική από την ωραιοποιημένη και εικονική πραγματικότητα, την οποία παρουσιάζουν οι διάφοροι “σύμβουλοι” στο διοικητή του ΕΦΚΑ και στην πολιτική ηγεσία» τονίζουν οι Ομοσπονδίες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.