Quantcast
Πότε θα εξοφληθούν όσοι συνταξιούχοι είχαν παράλληλη απασχόληση και διαδοχική ασφάλιση - enikonomia.gr
share

Πότε θα εξοφληθούν όσοι συνταξιούχοι είχαν παράλληλη απασχόληση και διαδοχική ασφάλιση

δημοσιεύτηκε:

Ακόμη και πάνω από 30.000 ευρώ αναδρομικά αναμένεται να λάβουν κάποιοι από τους χιλιάδες συνταξιούχους που βγήκαν μετά τον Μάιο του 2016 στη σύνταξη έχοντας ασφαλιστεί ταυτόχρονα ή και διαδοχικά σε δύο ταμεία και δεν έχουν υπολογιστεί οι συντάξεις τους με την προσαύξηση που προβλέπει ο νόμος.

Το «αγκάθι» μέχρι τώρα ήταν ένα «ελαττωματικό» λογισμικό που δεν μπορούσε να υπολογίσει μετά τον Μάιο του 2016 τις προσαυξήσεις για τους συνταξιούχους με παράλληλα απασχόληση. Πλέον, φαίνεται να έχει ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Το αναγκαίο για τον υπολογισμό των ποσών λογισμικό σύστημα έχει σχεδιαστεί και εφαρμοστεί στα μηχανογραφικά συστήματα του ΕΦΚΑ και ήδη καταβάλλονται οι πρώτες προσαυξήσεις. Το στοίχημα βέβαια είναι να καταβληθούν και τα αναδρομικά, καθώς υπάρχουν ασφαλισμένοι – συνταξιούχοι που αναμένουν την προσαύξηση της σύνταξής τους, λόγω παράλληλης ασφάλισης κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου, για σχεδόν 7 χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που έχουν δικαίωμα για αναδρομικά μέχρι και 30.000 ευρώ για σχεδόν επτά χρόνια αναμονής.

Πρόκειται για συνταξιούχους που λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους όμως δεν έχει υπολογιστεί όλος ο ασφαλιστικός τους βίος, διότι είχαν παράλληλη, διαδοχική ασφάλιση. Πχ δικηγόροι και γιατροί που ήταν στο δημόσιο, αλλά ασκούσαν και το ελεύθερο επάγγελμα.

Από τον ΕΦΚΑ σημειώνουν πως το λογισμικό τέθηκε σε λειτουργία πριν από 6-8 μήνες, στη συνέχεια έπρεπε να εκπαιδευτούν οι υπάλληλοι και τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκαν οι πρώτες 4.000-5.000 περιπτώσεις. Μάλιστα έχουν πληρωθεί πολλοί από αυτούς.

Στόχος του ΕΦΚΑ τον Απρίλιο και τον Μάιο να εγκριθούν άλλες 9.000 υποθέσεις και οι υπόλοιπες τον Ιούνιο.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.