Quantcast
Προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων της ΔΥΠΑ: Πότε θα πληρωθούν οι συμμετέχοντες και γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις - enikonomia.gr
share

Προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων της ΔΥΠΑ: Πότε θα πληρωθούν οι συμμετέχοντες και γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις

δημοσιεύτηκε:

Τον λόγο για τον οποίο δεν πληρώθηκαν ορισμένοι εργαζόμενοι του προγράμματος κατάρτισης ΛΑΕΚ  εξήγησε σήμερα στο MEGA ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, με αφορμή τις σχετικές καταγγελίες που έχουν γίνει.

«Το ΛΑΕΚ είναι ένα πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων όχι ανέργων, γιατί ειπώθηκε και αυτό. Δεύτερον δεν είναι ευρωπαϊκή χρηματοδότηση γιατί και αυτό ακούστηκε, αντιθέτως αυτό χρηματοδοτείται από τις εισφορές  εργαζομένων και των εργοδοτών. Το πρόγραμμα αυτό το διαχειρίζονται τόσα χρόνια όλοι κοινωνικοί εταίροι δηλαδή η ΓΣΕΕ, η ΕΣΕΕ, ο ΣΕΒ  κλπ  και το υλοποιεί ο ΟΑΕΔ » διευκρίνισε ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δεν είναι αμιγώς πρόγραμμα ευθύνης του ΟΑΕΔ. Είναι ένα πρόγραμμα που το συνδιαχειριζόμαστε με τους κοινωνικούς εταίρους. Το ΛΑΕΚ είναι ένα πολύ δύσκολο, δαιδαλώδες πρόγραμμα το οποίο δεν είναι σωστά σχεδιασμένο και το οποίο εδώ και χρόνια παρουσιάζει προβλήματα» συμπλήρωσε ο διοικητής της ΔΥΠΑ και ανέφερε πως  «μέχρι στιγμής το 91 % των προγραμμάτων έχει αποπληρωθεί. Δηλαδή από τα 4.649 προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί την τελευταία τριετία, τα 4.240 έχουν αποπληρωθεί».

Στην συνέχεια ρωτήθηκε πόσοι εργαζόμενοι είναι σήμερα απλήρωτοι από αυτά τα προγράμματα. «Έχουν υλοποιηθεί προγράμματα τα οποία είναι γύρω στα 5.000. Από αυτά έχουν υποβάλει αίτηση αποπληρωμής και δικαιολογητικά οι φορείς για 4.649 και από αυτά που ελέγξαμε είναι όλα σωστά και έχουν πληρωθεί 4.240, δηλαδή το 91% των προγραμμάτων της τελευταίας τριετίας. Οι άλλοι «δεν μας έχουν υποβάλει τα παραστατικά, δεν έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά», τόνισε.

Πότε θα γίνουν θα γίνουν οι πληρωμές

«Έχουν κάθε δίκαιο οι καταρτιζόμενοι να θέλουν να πληρωθούν για την κατάρτιση που κάνουν. Έχουμε δρομολογήσει λύση για αυτό. Πρέπει να καταλάβετε ότι εδώ εμπλέκονται πολλοί φορείς »  είπε αναφερόμενος στους απλήρωτους εργαζομένους των προγραμμάτων αυτών.

Επίσης αποκάλυψε πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι αυτοί. « Η λύση είναι με το νομοσχέδιο Δουλειές Ξανά που πέρασε πέρυσι. Τέλειωσε το ΛΑΕΚ, δεν υπάρχει πια, έκλεισε. Το ΛΑΕΚ  θα δοθεί για διαχείριση στους κοινωνικούς εταίρους και έχουμε δρομολογήσει όλο το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων. Θα βρούμε μόνοι μας ποιοι ήταν οι καταρτιζόμενοι και θα προχωρήσουμε στην αποπληρωμή  μέσα στο επόμενο τρίμηνο», είπε. .

 Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα πληρωθούν όλοι απλήρωτοι εργαζόμενοι των προγραμμάτων αυτών μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Απάντησε θετικά πως αυτό θα συμβεί.

«Αυτή η λύση έχει δρομολογηθεί. Επειδή το ΛΑΕΚ ήταν ένα προβληματικό πρόγραμμα το κλείσαμε, το τερματίσαμε, δεν υπάρχει πια διότι δημιουργούσε αυτά τα προβλήματα για τα οποία δεν φταίει ο ΟΑΕΔ», είπε ωστόσο έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για τις πληρωμές.

«Θα πληρώσουμε τους καταρτιζόμενους των προγραμμάτων αυτών όπου έχουμε στοιχεία και τους ξέρουμε. Όπου δεν έχουμε στοιχεία, δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε δημόσιο χρήμα, εάν δεν ξέρουμε τους καταρτιζόμενους», εξήγησε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.