Quantcast
Προοπτικές επαγγελματικών ακινήτων για το 2015 - enikonomia.gr
share

Προοπτικές επαγγελματικών ακινήτων για το 2015

δημοσιεύτηκε:

Της ΜΑΙΡΗΣ Ι.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Ευκαιρίες εισόδου στην ελληνική αγορά αναζητούν ξένες εταιρείες. Επιχειρούν να αξιοποιήσουν τις χαμηλές τιμές για μίσθωση ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της λιανικής – όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, η ευελιξία στην αγορά εργασίας και άλλα – θα ολοκληρωθούν. Τονωτική ένεση στις δευτερεύουσες αγορές θα παίξει η ανάπτυξη του νέου σήματος του ΟΠΑΠ, για το οποίο θα ζητηθούν πανελλαδικά περί τα 700 σημεία. Αυτά υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος γενικός διευθυντής της ΔΑΝΟΣ / Αn Alliance Member of BNP Paribas Real Estate, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Τα εμπορικά ακίνητα ως επενδυτικό προϊόν παραμένουν δημοφιλή. Οι αποδόσεις για τα καταστήματα στις κύριες αγορές κυμαίνονται μεταξύ 7,5% και 8% και στα υπόλοιπα σημεία κοντά στο 9%»

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι: «Η ζήτηση νέων σημείων από τις εταιρείες είναι στενά συνδεδεμένη και με το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών γι΄ αυτό και η συγκεκριμένη αγορά ήταν αυτή που χτυπήθηκε ιδιαίτερα από την κρίση». Τον προηγούμενο χρόνο, το μεγαλύτερο πλήγμα απ΄ όλες τις κατηγορίες δέχθηκε η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων. Ο κ. Παρασκευόπουλος διευκρινίζει ωστόσο ότι: «Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των κύριων αγορών (high street) και των υπολοίπων σημείων (secondary areas). Τα σημάδια ανάκαμψης τα εμφανίζουν οι κύριες αγορές, καθώς η πτώση των μισθωτικών αξιών σε αρκετά χαμηλά επίπεδα επέτρεψε την επαναμίσθωση κενών χώρων, από εταιρείες που εξακολούθησαν να καταγράφουν άνοδο του τζίρου τους, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά η διαθεσιμότητα κενών χώρων, σε δρόμους όπως η Ερμού στην Αθήνα ή η Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.

Οι δευτερεύουσες αγορές δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση και δεν φαίνεται να βγαίνουν εύκολα από την κρίση, αν δεν υπάρξει μία σημαντική βελτίωση της οικονομίας της χώρας, ενώ σε κάποιες απ΄ αυτές θα χρειαστεί να επανεξεταστεί η χρήση τους ως καταστήματα και θα πρέπει ν΄ αναζητηθούν τρόποι αλλαγής χρήσεων.

Σθεναρές αντιστάσεις, ακόμα κι εν μέσω κρίσης, έδειξαν τα εμπορικά κέντρα, κρατώντας τις πληρότητές τους και την επισκεψιμότητά τους σε υψηλά επίπεδα. 

Αλλάζουν τα δεδομένα στην ανέγερση του εμπορικού κέντρου «Academy Gardens» στην Ακαδημία Πλάτωνος καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας με δυο αποφάσεις του δεσμεύει το ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει στην μείωση του συντελεστή δόμησης στην περιοχή.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει, με διαφορετικές αιτήσεις, οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος αλλά και η κατασκευάστρια εταιρεία Artume ζητώντας -ο καθένας για τους δικούς του λόγους- την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο τροποποιούσε «τον συντελεστή δόμησης των οικοπέδων και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών».

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με τις υπ΄ αριθμ. 2261 και 2262/2014 αποφάσεις του απέρριψε και τις δύο προσφυγές υπογραμμίζοντας στο «δια ταύτα» των αποφάσεων του ότι πρέπει να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα για την επίμαχη περιοχή το οποίο θα προβλέπει μειωμένο συντελεστή δόμησης.

Υπενθυμίζεται ότι στην γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος (4ο διαμέρισμα, έκτασης 615 στρεμμάτων) και ειδικότερα στην έκταση του πρώην εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφόρος Κηφισού 60) δρομολογείται επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου επιφάνειας 55.000 τ.μ. (Academy Gardens) από την Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Ακίνητης και Κινητής περιουσίας.

 Λίγο πιο κοντά στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται ο εμπορικός πολυχώρος Academy Gardens που σχεδιάζει η εταιρεία Artume στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος και αριθμεί ήδη επτά χρόνια εμπλοκής με την ελληνική γραφειοκρατία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Αποκεντρωμένη περιφέρεια Αττικής ενέκρινε, πριν από μερικές ημέρες, την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, προϋπολογισμού της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, γεγονός που φέρνει πιο κοντά την έναρξη υλοποίησης της ανάπτυξης.

Πλέον, για το έργο αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής με το σκεπτικό ότι δεν είναι έγκυρο το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα  που συνοδεύει το ΦΕΚ («Τροποποίηση του συντελεστή δόμησης των οικοπέδων και του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος) του έργου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο θα αποφασίσει επί της προσφυγής πριν από την έναρξη λειτουργίας των θερινών τμημάτων του ΣτΕ.

Εάν υλοποιηθεί το καλό σενάριο, δηλαδή το ΣτΕ απορρίψει την προσφυγή, τότε ο «δρόμος είναι ανοιχτός» για την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης κατασκευαστικής άδειας, οδηγώντας στην υλοποίηση των πρόδρομων κατασκευαστικών εργασιών πριν από το τέλος του 2014. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απαιτηθεί περαιτέρω χρόνος προκειμένου να θεραπευθεί ενδεχόμενη απόφαση του ΣτΕ υπέρ των προσφευγόντων.

Εγκρίσεις

Σε κάθε περίπτωση, το εμπορικό κέντρο έχει λάβει, σχεδόν το σύνολο των απαιτούμενων εγκρίσεων, με τελευταία αυτή του περασμένου Φεβρουαρίου, οπότε εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την αλλαγή χρήσεων γης της περιοχής από Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) σε ζώνη ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση. Η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν από την έκδοση της οικοδομικής άδειας που θα οδηγήσει στην μεταμόρφωση της Ακαδημίας Πλάτωνος, μίας από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

Το Academy Gardens, που σχεδιάζεται στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφ. Κηφισού 60), θα διαθέτει εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις με μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 55.000 τετραγωνικών μέτρων. Δεδομένου ότι η Artume ελέγχεται από την Blackrock, το Academy Gardens θα αποτελέσει το πρώτο έργο του αμερικανικού επενδυτικού οίκου στο εγχώριο real estate.

Η απόσταση της ανάπτυξης από περίπου 600 μέτρα από τον πλησιέστερο σταθμό μετρό εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας του Academy Gardens. Στόχος, όμως, των επενδυτών είναι ο εμπορικός πολυχώρος να μετατραπεί σε ελκυστικό προορισμό υπερτοπικής εμβέλειας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Ο αρχιτέκτονας του Academy Gardens

Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του εμπορικού πολυχώρου Academy Gardens έχει αναλάβει ο αμερικανικής καταγωγής Βρετανός Eric R. Kuhne. Σύμφωνα με τον 63χρονο αρχιτέκτονα η -υποβαθμισμένη σήμερα- Ακαδημία Πλάτωνος εμφανίζει τις καλύτερες προοπτικές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάπτυξη ενός ψυχαγωγικού και εμπορικού προορισμού συμβατού με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής όπου λειτουργούσε από το 387 π.Χ. έως το 529 μ.Χ. η ακαδημία του Πλάτωνα.

Βασικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου πολυχώρου, είναι η «πράσινη» οροφή όπου θα λειτουργούν χώροι αναψυχής. Ο Kuhne επιδιώκει επίσης, να μετατρέψει το Academy Gardens σε σημείο συνάθροισης των κατοίκων της περιοχής, αλλά και σε τουριστικό πόλο έλξης.

Ο Eric R. Kuhne, που διατηρεί το γραφείο CivicArts στο Λονδίνο, έχει σχεδιάζει το Bluewater, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στην πρωτεύουσα της Γηραιάς Αλβιώνας, με βασικά χαρακτηριστικά τους εκτεταμένης επιφάνειας χώρους πρασίνου και τις λίμνες.  

Έχει επίσης, σχεδιάζει το master plan της «πόλης του μεταξιού», της νέας συνοικίας του Κουβέιτ έκτασης 15,3 χιλιάδων στρεμμάτων, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 94 δισ. δολάρια. Ένα από τα βασικά τοπόσημα της περιοχής θα είναι ο ουρανοξύστης 1001 μέτρων, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει το υψηλότερο κτήριο παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή, ο υψηλότερος ουρανοξύστης, με ύψος 829,8 μέτρα είναι ο Burj Khalifa και βρίσκεται στο Ντουμπάι.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.