Quantcast
Προς τις προθεσμιακές καταθέσεις στρέφονται οι πελάτες των τραπεζών - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ - enikonomia.gr
share

Προς τις προθεσμιακές καταθέσεις στρέφονται οι πελάτες των τραπεζών – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

δημοσιεύτηκε:

Προς τις προθεσμιακές καταθέσεις φαίνεται πως στρέφονται οι πελάτες των τραπεζών.

Όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν καταγράψει από τα τέλη του 2022 σταδιακή αύξηση και οι καλύτερες αποδόσεις βρίσκονται στα ποσά από 20.000 έως και 200.000 ευρώ και κυμαίνονται μεταξύ 2%-2,5% για το  διάστημα έως 24 μηνών.

Σημειώνεται δε πως στο 1% με 1,5% είναι η μέση απόδοση για προθεσμιακές 1  έτους και για ποσό άνω των 20.000 ευρώ. Στο  2,2% είναι η μέση απόδοση για προθεσμιακές διάρκειας άνω του έτους  και για άνω των 18 μηνών  είναι περίπου στο 2,2%. Πάντως, τα επιτόκια είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο στην ΕΕ και κυρίως σε σχέση με ορισμένες χώρες όπως σε Γαλλία και Ιταλία όπου κινούνται γύρω στο 2,5% ή υψηλότερα.

Τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2022-Φεβρουαρίου 2023

Οι εισροές σε λογαριασμούς προθεσμίας άνω των 2 ετών μαζί με τα νέα υβριδικά προϊόντα των τραπεζών (αμοιβαία με ομόλογα) υπερέβησαν τα 3 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2022 έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Μάλιστα  η αύξηση για τον μήνα Φεβρουάριο ήταν σχεδόν στα  1,7 δισ. ευρώ και από  τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον  Ιανουάριο του 2023 ήταν κατά περίπου 2,4 δισ. ευρώ , όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Διευκρινίζεται πως στα στοιχεία της ΤτΕ δεν συμπεριλαμβάνονται  τα ποσά που επενδύθηκαν σε ειδικά προϊόντα που συνδυάζουν μερισματική απόδοση μέσω επενδύσεων σε ομόλογα.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα

Και το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχιστεί με αυξητικούς ρυθμούς η ζήτηση για λογαριασμούς συμφωνημένης διάρκειας. Ενώ την ίδια στιγμή τα πιστωτικά ιδρύματα προωθούν επενδυτικά προϊόντα τα οποία είναι συνδεδεμένα κυρίως με αμοιβαία κεφάλαια. Αλλά και τα ασφαλιστικά προϊόντα συνδεδεμένα με επενδύσεις φαίνεται πως  αρχίζουν να έχουν ζήτηση. Οι επιχειρήσεις στον κλάδο ζωής  έχουν προϊόντα που καλύπτουν ασφαλιστικές και επενδυτικές ανάγκες. Μάλιστα η συνολική παραγωγή αυτών των προϊόντων  διπλασιάστηκε από το 2019 έως και το 2022. Δηλαδή ανήλθε σε όρους μεριδίου αγοράς στο  39%το 2022 από 21% που ήταν το 2019. Εκτιμάται πως μπορεί να ήταν ακόμα μεγαλύτερη η  αύξηση των προθεσμιακών καταθέσεων από τα τέλη Νοεμβρίου εάν ένα μέρος των αποταμιευτών δεν είχε επιλέξει τα αμοιβαία κεφάλαια που  έχουν υψηλή μερισματική απόδοση. Σημειώνεται δε πως οι καθαρές εισροές στο σύνολο της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων ανήλθαν  στα 600 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Επίσης επισημαίνεται πως το πρώτο δίμηνο του 2023 (  Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023) υπερέβησαν  τα 950 εκατ. ευρώ.

Οι αποδόσεις των προθεσμιακών και το μυστικό

Σαφώς και είναι πιο υψηλές οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Το  Φεβρουάριο του 2022 οι αποδόσεις αυτές δεν υπερέβησαν τα επίπεδα του 0,10% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Το μυστικό για τις πιο μεγάλες αποδόσεις είναι πως το ποσό που θα δεσμευτεί είναι περίπου μεταξύ 3.000 ευρώ και 10.000 ευρώ. ανάλογα με την τράπεζα το ελάχιστο όριο για άνοιγμα ενός προθεσμιακού λογαριασμού.   Ο καταθέτης για  να επωφεληθεί θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι η διάρκεια πρέπει να είναι άνω των 10 μηνών. Ορισμένα προϊόντα προσφέρουν από 1% έως 3% αποδόσεις  με βασικό παράγοντα το ποσό της προθεσμιακής. Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας  δίνουν 100% εγγύηση κεφαλαίου σε  ολόκληρη τη διάρκεια.  Επίσης επισημαίνεται πως οι τόκοι μπορούν να καταβληθούν είτε στη λήξη του σε τριμηνιαία βάση είτε με αυξανόμενες αποδόσεις ανά τρίμηνο.

Τα ασφαλιστικά προϊόντα συνδεδεμένα με επενδύσεις

Και τα ασφαλιστικά προϊόντα συνδεδεμένα με επενδύσεις γνωρίζουν ζήτηση.

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής  έχουν μεταξύ άλλων προϊόντα που καλύπτουν ασφαλιστικές αλλά συγχρόνως και τις επενδυτικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Αυτού του είδους τα προϊόντα αναφέρονται με τον όρο «unit-linked» και αφορούν ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις (ή επενδυτικά κεφάλαια).

Μάλιστα σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, τα τελευταία  χρόνια παρατηρείται στην ελληνική ασφαλιστική αγορά αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων προϊόντων unit-linked καθώς η συνολική παραγωγή αυτών σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2019 έως και το 2022 (δηλαδή από 21% το 2019 σε 39% το 2022 σε όρους μεριδίου αγοράς ασφαλίσεων ζωής).

Επίσης επισημαίνεται πως αυξήθηκε στις 5,34 εκατοστιαίες μονάδες το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων. Αναλυτικά:

  • Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων αυξήθηκε στο 0,21% τον Φεβρουάριο του 2023.
  • Ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,57%.
  • Στις 5,36 εκατοστιαίες μονάδες αυξήθηκε το  περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων.
  • Ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων αυξήθηκε στο 0,18% και το αντίστοιχο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 5,52%.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.