Quantcast
Πρόσθετα φορολογικά έσοδα 1,4 δισ. ευρώ το 2015 - enikonomia.gr
share

Πρόσθετα φορολογικά έσοδα 1,4 δισ. ευρώ το 2015

δημοσιεύτηκε:

Πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 1,35 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2015, σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του νέου προϋπολογισμού. Από αυτά τα 484 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την άμεση φορολογία, άλλα 936 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την έμμεση φορολογία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 υποστήριξε ότι η αύξηση αυτή των φορολογικών εσόδων δεν περιλαμβάνει νέες φορολογίες αλλά προέρχεται από την μεγέθυνση της οικονομίας, η οποία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί κατά 2,9%, καθώς και από την απόδοση παρεμβάσεων που έχουν γίνει, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα. Τονίζεται ότι οι αριθμοί αυτοί επιτυγχάνονται, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, με ενσωματωμένες τις προβλέψεις για τις επιπτώσεις από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30% στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση.

Να σημειωθεί ότι στο κείμενο του προϋπολογισμού δεν υπάρχουν μέσα προβλέψεις για περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σε ερώτηση του Capital.gr για το συγκεκριμένο πεδίο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετες παρεμβάσεις, αλλά με την προϋπόθεση της επίτευξης και υπερκάλυψης των δημοσιονομικών στόχων.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του προϋπολογισμού, τα συνολικά φορολογικά έσοδα θα διαμορφωθούν το 2015 στα 47,033 δισ. ευρώ έναντι 45,624 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν φέτος. Στην άμεση φορολογία τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 21,880 δισ. ευρώ, έναντι 21,396 δισ. ευρώ φέτος. Επίσης:

-τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων πρόκειται να αυξηθούν κατά 520 εκατ. ευρώ

-τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να μειωθούν κατά 66 εκατ. ευρώ

-τα έσοδα από τη φορολογία στην περιουσία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 3,512 δισ. ευρώ, έναντι 3,432 δισ. ευρώ φέτος (αύξηση 80 εκατ. ευρώ)

-τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους πρόκειται να διαμορφωθούν στα 25,154 δισ. ευρώ ευρώ, έναντι 24,228 δισ. ευρώ φέτος. Η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στον ΦΠΑ, η οποία διαμορφώνεται στα 519 εκατ. ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.