Quantcast
Προσφυγές για τις πληρωμές με POS - enikonomia.gr
share

Προσφυγές για τις πληρωμές με POS

δημοσιεύτηκε:

Την ακύρωση, ως αντισυνταγματικής και παράνομης, της υπουργικής απόφασης που επιβάλλει την καθιέρωση των πληρωμών μέσω κάρτας (POS) ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ).

Όπως επισημαίνεται στην προσφυγή της ΓΣΕΒΕΕ, ο επιτηδευματίας υποχρεούται να αγοράσει το POS υπογράφοντας σύμβαση με τράπεζα η οποία για κάθε συναλλαγή λαμβάνει προμήθεια ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της κάθε επιχείρησης, ενώ πλήττονται οι μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι ατομικές, οι οποίες έχουν ήδη πληγεί από την οικονομική κρίση. Τονίζεται ακόμη ότι τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρηματιών μπορεί να κατασχεθούν λόγω οφειλών, ακόμη και χαμηλού ύψους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι, προμηθευτές και άλλες υποχρεώσεις. Παράλληλα, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι για την πάταξη της φοροδιαφυγής μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα ηπιότερα, πρόσφορα και αποτελεσματικά μέτρα, όπως η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και η παροχή κινήτρων έτσι ώστε οι καταναλωτές να ζητούν και να λαμβάνουν παραστατικά για τις συναλλαγές.

Από την πλευρά του, ο ΔΣΑ αναφέρει ότι η υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική, ενώ σημειώνει ότι οι δικηγόροι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του νόμου 4446/2016. Ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι η επιβολή πρόσθετου κόστους στις συναλλαγές των δικηγόρων με τους εντολείς τους θα μετακυληθεί στους τελευταίους, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την αδικαιολόγητη, πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και τη δυσχέρεια πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για τους πολίτες


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.