Quantcast
Πρόσω ολοταχώς για... σύγκρουση! - enikonomia.gr
share

Πρόσω ολοταχώς για… σύγκρουση!

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Ανυποχώρητος εμφανίστηκε χθες ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στις προεκλογικές του δεσμεύσεις πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα με τους εταίρους και δανειστές μπαίνοντας πλέον σε τροχιά μετωπικής με τους εταίρους και δανειστές μας.

Ξεκαθάρισε από την αρχής της ομιλίας του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει παράταση στην σημερινό μνημόνιο.

«Δεν ζητάμε παράταση στο μνημόνιο γιατί δεν θέλουν να δώσουμε παράταση σε ένα λάθος» είπε ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζει κανείς βιώσιμο ένα χρέος που φτάνει το 180% του ΑΕΠ ζητώντας και πάλι την απομείωση του.

Σαν αν μην έφτανε αυτό δεσμεύτηκε για πολλά και κοστοβόρα μέτρα όπως για παράδειγμα την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ την καταβολής από το 2015 της 13ης σύνταξης μέχρι και τα 700 ευρώ την ακύρωση των μέτρων του μνημονίου για την μείωση των συντάξεων και την επαναπρόσληψη απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων.

Μίλησε ακόμη για μερική κρατικοποίηση του management των τραπεζών ακύρωση πολλών και μεγάλων αποκρατικοποιήσεων ακύρωση περικοπών στον τομέα της υγείας και της παιδείας.

¨Όλα αυτά είναι «κόκκινο πανί» για τους δανειστές μας αφού πριν ξεκινήσει επίσημα η διαπραγμάτευση με την Αθήνα είδαν να «ξηλώνονται» μέτρα του μνημονίου.

Με άλλα λόγια η Αθήνα προχώρησε σε μονομερείς ενέργειες ακυρώνοντας ψηφισμένες και εγκεκριμένα μέτρα.
 
 Βίζερ – Κοστέλο στην Αθήνα

Χθες στην Αθήνα βρέθηκαν ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα κ. Ντέκλαν Κοστέλο και ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας κ. Τόμας Βίζερ οι οποίοι είχαν συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη η οποία όμως κρατήθηκε μυστική.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένους κύκλους το κλίμα στην συνάντηση ήταν αναμενόμενα κακό με τους εκπροσώπους της ΕΕ να ζητούν υποχωρήσεις από την Ελλάδα και τον υπουργό οικονομικών να εμφανίζεται ανυποχώρητος στις ελληνικές απαιτήσεις.

Δηλαδή την ύπαρξη προγράμματος γέφυρας και την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για το δημόσιο χρέος.

Νωρίτερα ο κ. Βαρουφάκης είχε και νέα συνάντηση με τους επιτελείς του Γάλλο – αμερικανικού οίκου Lazard ο οποίος έχει αναλάβει να εξετάσει τους τρόπους απομείωσης του ελήνικού δημοσίου χρέους ετοιμάζοντας και ένα πρώτο σχέδιο που θα πάρει μαζί στις Βρυξέλλες ο κ. Βαρουφάκης.

Πάντως σήμερα το πρωί αναχώρησαν από τη Αθήνα ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (EuroWorking Group) Τόμας Βίζερ και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο…
 
Δελτίο θυέλλης

Βλέποντας την σκλήρυνση της στάσης της Αθήνας ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ αναμένεται να αντιδράσουν ανάλογα δίνοντας κλίμα πολεμικής σύγκρουσης με την Ελλάδα στο Eurorgroup της Τετάρτης και πολύ περισσότερο στην σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στην Πέμπτη.

Κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά την διαπραγμάτευση από το 2010 εκτιμούν ότι οι εκβιασμοί θα είναι ωμοί και η πίεση μεγάλη ώστε η Αθήνα να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στο «σωστό δρόμο»…

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.