Quantcast
Πρώτη κατοικία: Τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε για τον Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων - enikonomia.gr
share

Πρώτη κατοικία: Τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε για τον Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων

δημοσιεύτηκε:

Για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων αλλά και  για τον τρόπο που μπορούν οι ευάλωτοι  δανειολήπτες να προστατέψουν το σπίτι τους από πλειστηριασμό  μίλησε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.

«Υπάρχει το ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης της πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι ένα ειδικό πρόγραμμα που τρέχουμε τώρα μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο ειδικός φορέας για την επαναμίσθωση των ακινήτων, όπου μπορεί ο πολίτης να παραχωρήσει το ακίνητό του σε αυτόν τον φορέα, να πληρώνει ένα ενοίκιο κάθε τέλος του μήνα σε αυτό το φορέα και να μετά από λίγα χρόνια να μπορεί να το ξαναγοράσει. Με αυτό τον τρόπο δεν πηγαίνει το σπίτι του σε πλειστηριασμό[…] ερχόμαστε με αυτό το νομοσχέδιο και δίνουμε κάποιες επιπλέον ευνοϊκές ρυθμίσεις για όποιον θέλει να επενδύσει και να αποκτήσει αυτόν τον φορέα για να μπορέσει να τρέξει γρηγορότερα » είπε ο κ. Τσάπαλος.

Και μίλησε για το στεγαστικό επίδομα που χορηγείται σε ευάλωτους δανειολήπτες. « Υπάρχει και το επίδομα, το στεγαστικό του ΟΠΕΚΑ που ευνοεί πολλούς ευάλωτους συμπολίτες μας 280.000 κάθε χρόνο – 400 εκατομμύρια είναι το μπάτζετ- και φυσικά κάποια ειδικότερα πιο στοχευμένα προγράμματα για άστεγους συμπολίτες μας, που είναι πολλοί και πάρα πολλοί από αυτούς μέσα στο τελευταίο χρόνο είδαν να βρίσκουν και στέγη αλλά και εργασία από ένα ειδικό πρόγραμμα που έχει η ΔΥΠΑ» σημείωσε.

 

Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή

Εντός του τρίτου τριμήνου του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας  Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Το εν λόγω πρόγραμμα  μέχρι στιγμής προέβλεπε:

  • χορήγηση της επιδότησης ύψους 70 ευρώ με 210 ευρώ στη δόση του στεγαστικού δανείου ( σύμφωνα με εισοδηματικά  κριτήρια  και οικογενειακή κατάσταση) για διάστημα 15 μηνών.
  • και  αναστολή μέτρων ( όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις) των πιστωτών για την κύρια κατοικία.

Με το χρηματοπιστωτικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο θα ισχύσουν τα εξής:

  • Ο φορέας θα αποκτά τα ακίνητα με έκπτωση 30% επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου ή της τιμής πρώτης προσφοράς.
  • Θεσπίζεται η υποχρέωση εκ μέρους του οφειλέτη της πρόσβασης του εμπειρογνώμονα στην κατοικία, προκειμένου να καταγράψει την πραγματική κατάσταση και αξία του ακινήτου. Εάν  όμως διαπιστωθούν παραβάσεις που οδηγούν σε πλήρη αδυναμία νομιμοποίησης λόγω του θεσμικού πλαισίου,  τότε θα απαλλάσσεται ο Φορέας από την υποχρέωση αγοράς.
  • Οι ευάλωτοι θα μπορούν να επαναγοράσουν το ακίνητό τους τη πρώτη κατοικία μετά την πάροδο 12 ετών. Με το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα επαναγοράς και  νωρίτερα χωρίς  την υποχρέωση των μισθωμάτων που υπολείπονται.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.