Quantcast
Προϋπολογισμός 2024: Σε ποιες υπηρεσίες και προϊόντα μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο 13% - enikonomia.gr
share

Προϋπολογισμός 2024: Σε ποιες υπηρεσίες και προϊόντα μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο 13%

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές στον συντελεστή ΦΠΑ φέρνει ο κρατικός προϋπολογισμός 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή. Αναλυτικά, από τον Ιανουάριο 2024 αναμένεται να μονιμοποιηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%:

  • στις μεταφορές,
  • στα γυμναστήρια και σχολές χορού,
  • στους κινηματογράφους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία

Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε από την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 και εκτιμάται πως κοστίζει  305 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Οι εν λόγω κατηγορίες αφορούν στις αστικές, προαστιακές, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές, στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, στα γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και ζωολογικούς κήπους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία, που περιλαμβάνουν μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας, φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης καθώς και απινιδωτές.

Επιπλέον, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% αναμένεται να επεκταθεί για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2024 δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2024 στον καφέ και στα ταξί. Το μέτρο αυτό εκτιμάται πως κοστίζει περίπου 77 εκατ. ευρώ για 6 μήνες.

Για ποια προϊόντα δεν ισχύει ο μειωμένος ΦΠΑ

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% δεν αναμένεται να επεκταθεί στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 37 εκατ. ευρώ ετησίως. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των ανωτέρω επεκτάσεων εκτιμάται σε 382 εκατ. ευρώ για το 2024.

Σημειώνεται δε πως τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά είναι μεταξύ  άλλων το αεριούχο νερό και τα αναψυκτικά και πως αυτό θα ισχύσει για τα εστιατόρια και τα καφέ αλλά όχι για τα σούπερ μάρκετ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ΦΠΑ σε αυτά ενδεχομένως να επανέλθει στο 24%.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.