Quantcast
Πρώτη επαφή για ΔΕΣΦΑ - enikonomia.gr
share

Πρώτη επαφή για ΔΕΣΦΑ

δημοσιεύτηκε:

Διαβεβαιώσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία μονομερή κίνηση σχετικά με την πώληση του ΔΕΣΦΑ πριν η Κομισιόν πει την τελευταία της λέξη για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου στη Socar, αναμένεται να δώσει σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συνάντησή του με τον αζέρο πρέσβη Ραχμάν Μουσταφάγιεφ.

Η συνάντηση έκλεισε μετά από αίτημα του αζερου πρέσβη, και προκειμένου το Μπακού να έχει από πρώτο χέρι ενημέρωση για τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar.

Όπως είχε άλλωστε δηλώσει και την προηγούμενη Παρασκευή στο Reuters ο κ. Λαφαζάνης, η κυβέρνηση θα κινηθεί, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η έρευνα που είναι σε εξέλιξη από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για το κατά πόσο η πώληση του ΔΕΣΦΑ έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Αν πάντως η Ε.Ε. επιμείνει στην άποψή της, και προκειμένου να εγκρίνει την μεταβίβαση πιέσει ώστε να μειωθεί το ποσοστό πώλησης στη Socar, από το 66% στο 49%, τότε, και εφόσον φυσικά οι Αζέροι το δεχθούν, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να συναινέσει στο ντιλ, αφού θα έχει πετύχει διπλό στόχο. Και ο ΔΕΣΦΑ θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, και θετικό μήνυμα θα σταλεί στις αγορές ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας προχωρά τις επενδύσεις.

Στο μενού της σημερινής συνάντησης Λαφαζάνη-Μουσταφάγιεφ αναμένεται να βρεθεί και ο Trans Adriatic Pipeline (TAP) καθώς η Socar είναι από τους βασικούς μετόχους με 20% του αγωγού, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί προεκλογικά, ζητώντας αλλαγές στους όρους της σύμβασης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.