Ψάρια: Φόβοι για ανατιμήσεις στα εισαγόμενα λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή - enikonomia.gr

Ψάρια: Φόβοι για ανατιμήσεις στα εισαγόμενα λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

ψάρια

Νέες αυξήσεις φαίνεται πως θα υπάρξουν από το φθινόπωρο στις τιμές αρκετών ψαριών στα ιχθυοπωλεία της Βαρβακείου Αγοράς εν μέρει λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή.

Της Κατερίνας Φεσσά

Σε κάθε περίπτωση η τιμή των ψαριών διαμορφώνεται  με βάση τη ζήτηση και τη διαθεσιμότητα.

Για το θέμα αυτό μιλά ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιχθυοπωλών Αθηνών της Βαρβακείου Αγοράς, Γεράσιμος Μανταλβάνος στο enikonomia.gr.

«Αρχές Σεπτέμβρη με τέλη του ίδιου μήνα αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις  στις τιμές των κατεψυγμένων ψαριών,  ενδεχομένως και μεταξύ 5% με 10%. Αυτό θα αφορά κυρίως τα ψάρια που μεταφέρονται με καράβι στη χώρα μας από το εξωτερικό και κυρίως από την Ινδία που έρχονται τα περισσότερα. Κάποια αυτά είναι μεταξύ άλλων τα καλαμάρια, τα χταπόδια, οι γαρίδες αλλά και γενικότερα αρκετά μαλάκια. Οι μεταφορές αυτών έχουν παγώσει εν μέσω του πολέμου στην Μέση Ανατολή και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να έρθουν είτε οδικώς είτε αεροπορικώς στη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει πως τα έξοδα μεταφοράς για τα ψάρια αυτά αυξάνονται κάτι που θα αναπροσαρμόσει και προς τα πάνω την τιμή πώλησης τους» σημειώνει.

 Σε ποια κατεψυγμένα ψάρια αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές

Εν συνεχεία αναφέρει ενδεικτικά το πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κατεψυγμένα ψάρια που προέρχονται από την Ινδία κατά την τρέχουσα περίοδο στην Βαρβάκειο Αγορά. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Μανταλβάνο:

Τα εγχώρια ψάρια και οι ελλείψεις

«Ενώ οι τιμές στα εγχώρια ψάρια, όπως γαύρο, σαρδέλα δεν αναμένεται να επηρεαστούν από τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή» συμπληρώνει και αναφέρει πως:

Επίσης αναφέρει πως τώρα αγοράζει σήμερα την τσιπούρα στα 7,20 ευρώ το κιλό από 4,50 ευρώ το κιλό που την έπαιρνε τον Δεκέμβριο του 2024. Μέσα σε ένα 5 μηνο η τιμή της αυξήθηκε κατά 70%, συμπληρώνει και επισημάνει δεν υπάρχει απάντηση για ποιο λόγο έγινε αυτή η αύξηση καθώς ο κάθε έμπορος διαμορφώνει την τιμή με βάση τη ζήτηση που υπάρχει και όπως θέλει. « Αυτό γίνεται κάθε καλοκαίρι. Απλά φέτος η κατάσταση ξέφυγε. Κάθε χρόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η τιμή της τσιπούρας αυξάνεται κατά 10% με 20% …στο ιχθυοτροφείο λόγω  της σεζόν .. του τουρισμού .Φέτος έχει πάρει μια αύξηση της τάξεως του 80% και στην τελική στην τσέπη του καταναλωτή η αύξηση αυτή φτάνει 200% και δεν γίνεται κάποιος έλεγχος για αυτό » σημειώνει.

 

 

 

 

 

Exit mobile version