Quantcast
ΠΣΕ: Η αγροτική παραγωγή πυρήνας της εξωστρέφειας - enikonomia.gr
share

ΠΣΕ: Η αγροτική παραγωγή πυρήνας της εξωστρέφειας

δημοσιεύτηκε:

Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης, με επίκεντρο το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, είχε το Προεδρείο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Κοινός τόπος της συνάντησης ήταν η παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με το Προεδρείο του ΠΣΕ, όπως εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο ΔΣ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, τους Αντιπροέδρους του ΔΣ, κ. Θεόδωρο Μπερτζελέτο (Sulphur Hellas, Credin Hellas) και Κυρία Μαρίνα Γιαβρόγλου (Μύλοι Σόγιας, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, GF Energy), καθώς και το μέλος του Δ.Σ., κ. Νίκο Μαυρίκο (πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εφοδιαστών Πλοίων, Μαυρίκος Α.Ε.): «η αγροτική παραγωγή αποτελεί εμπροσθοφυλακή της εξωστρέφειας και θεμέλιο των ελληνικών εξαγωγών. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά ισχυρός ο συμβολισμός της έναρξης επίσημων επαφών της Κεντρικής Εξαγωγικής Οργάνωσης της χώρας με τη νέα Κυβέρνηση, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που αποτελεί βασικό πυλώνα του πρωτογενούς τομέα.

Η συναντίληψη με τον Κύριο Υπουργό για την ανάγκη ταχείας μετάβασης σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αποτελεί πεδίο συντονισμό δράσεων και συνεργασιών, ώστε να ενεργοποιηθούν κρίσιμα εργαλεία, όπως το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που απελευθερώνουν παραγωγικές δυνάμεις και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλης, αφού ευχαρίστησε τον ΠΣΕ για την υποβολή εμπεριστατωμένων προτάσεων, σημείωσε ότι «η αναπτυξιακή στρατηγική του Υπουργείο κινείται σε 2 Άξονες: αφ’ ενός με στόχευση για την εξασφάλιση διατροφικής επάρκειας στη χώρα, με έμφαση στην ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής και αφ’ ετέρου στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα συνολικά, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων».

Όπως επισήμανε επίσης ο κ. Αποστόλου, «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται στον πυρήνα αντιμετώπισης της κρίσης και αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, τόσο σε επίπεδο απορρόφησης πόρων του πακέτου Γιούνκερ, όσο και μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ύψους 6 δις ευρώ»..

 

 

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

 

 

Ειδικά για το ΠΑΑ 2014-2020, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί στα τέλη του 2015, ο ΠΣΕ υπέβαλλε Υπόμνημα 3 Αξόνων στο ΥΠΑΑΤ, με στόχο τη διευκόλυνση υλοποίησης εγχώριων επενδυτικών σχεδίων, καθώς και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον αγροτικό τομέα.

Οι προτάσεις αυτές συνοψίζονται ως εξής:

 

Άξονας Α: Παραγωγική Ανασυγκρότηση

 

-Ενίσχυση και παροχή κινήτρων επενδύσεων σε τομείς παραγωγής προστιθέμενης αξίας για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, με στόχο και την υποκατάσταση εισαγωγών από Τρίτες Χώρες: (τυποποίηση, συσκευασία, πιστοποίηση, εισαγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών για επώνυμα και ποιοτικά προϊόντα), με ειδική πρόβλεψη για την παραγωγή πρώτων υλών τροφών ιχθυοκαλλιέργειας, κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας

 -Υποστήριξη δημιουργίας δικτύων (clusters) παραγωγών και εξαγωγικών επιχειρήσεων για την ανάδειξη συνεργιών, περιορισμού κόστους παραγωγής και προώθηση και την απόκτηση συγκεκριμένων brand name.

 

-Ανάπτυξη υποδομών για Κέντρα Συγκέντρωσης & Διανομής ελληνικών προϊόντων (Logistic Centers) για τη διευκόλυνση διείσδυσης σε κομβικές αγορές, με στόχο τη διαρκή παρουσία της Ελλάδας σε αυτές

 

Άξονας Β: Προώθηση-Προβολή στις διεθνείς αγορές

 

-Καθιέρωση αντίστοιχου Διαρκούς Προγράμματος Προώθησης-Προβολής στα πλαίσια του ΠΑΑ 2014-2020, για τα ελληνικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα και ειδικά του κλάδου τροφίμων-ποτών, που να ενισχύσει δράσεις όπως:

•             Προώθηση/Προβολή

•             Έρευνες Αγοράς & Μελέτες για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων

•             Προσκλήσεις ξένων αγοραστών (buyers)

•             Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές

•             Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών (e-shops, ηλεκτρονικές συναλλαγές, ταυτοποιήσεις προϊόντων, logistics, CRM, κλπ.)

-Αξιοποίηση Προγραμμάτων της ΕΕ για την προώθηση/προβολή «καλαθιών ελληνικών προϊόντων», που να αναδεικνύουν συνεκτικά τη σύνδεση της ελληνικής παραγωγής με τη μεσογειακή διατροφή και τη υψηλή διατροφική αξία, στην ευρωπαϊκή αγορά και τις Τρίτες Χώρες

 

Άξονας Γ: Άρση γραφειοκρατικών εμποδίων

 

-Αποδέσμευση του ΥΠΑΑΤ από συναρμοδιότητες και αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, με παράλληλο περιορισμό διοικητικών εγγράφων και κατάργηση μη ανταποδοτικών φόρων και τελών υπέρ Τρίτων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.