Quantcast
Πώς η κινεζική κρίση ενισχύει το ευρώ και απειλεί την ανάκαμψη της Ευρωζώνης - enikonomia.gr
share

Πώς η κινεζική κρίση ενισχύει το ευρώ και απειλεί την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

δημοσιεύτηκε:

Μία παράπλευρη συνέπεια της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και της πτώσης των κινεζικών χρηματιστηρίων είναι η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ, μαζί με το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γεν είναι τα τρία νομίσματα που ανατιμώνται, καθώς ξεδιπλώνεται η χρηματιστηριακή κρίση με επίκεντρο την Κίνα.

Ο λόγος για την ανατίμηση του ευρώ είναι ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι η Fed δεν θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων της σύντομα, καθώς θα φοβηθεί την αρνητική επίπτωση που θα έχουν οι εξελίξεις στην Κίνα και τις χρηματιστηριακές αγορές στην αμερικανική οικονομία.

Το ευρώ ανατιμάται και σήμερα κατά 1,50% στα 1,1560 δολάρια, έχοντας ενισχυθεί κατά 10% από τον Μάρτιο, όταν η ισοτιμία του είχε πέσει στα 1,05 δολάρια και πολλοί αναλυτές θεωρούσαν θέμα χρόνου να φθάσει στην απόλυτη ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα.

Αν συνεχισθεί η άνοδος του ευρώ, σημειώνει δημοσίευμα των Financial Times, μπορεί να υπάρξει αρνητική επίπτωση στον ούτως ή άλλως περιορισμένο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο Beat Siegenthaler, οικονομικός σύμβουλος στην UBS, δήλωσε ότι το ευρώ έχει περιθώριο περαιτέρω ανόδου. Σε συνδυασμό με τις ενδείξεις ότι η Fed μπορεί να αργήσει να αυξήσει τα επιτόκια λόγω της διεθνούς οικονομικής αναταραχής, αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τις ελπίδες για την επιστροφή των ρυθμών ανάπτυξης στα προ κρίσης επίπεδα.

«Φυσικά, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης δεν θα εκτροχιασθεί, επειδή το ευρώ θα ανατιμηθεί κατά λίγες ποσοστιαίες μονάδες», δήλωσε ο Siegenthal, αλλά πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα είναι ότι αν η Fed πρόκειται να απομακρυνθεί από την αύξηση των επιτοκίων, η ανοδική πίεση στο ευρώ θα μπορούσε να κλιμακωθεί γρήγορα και να ενταθεί».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.