Quantcast
Πώς η πίεση του προσφυγικού μπορεί να φέρει ένα Grexit- Η ανάλυση της Eurasia Group - enikonomia.gr
share

Πώς η πίεση του προσφυγικού μπορεί να φέρει ένα Grexit- Η ανάλυση της Eurasia Group

δημοσιεύτηκε:

Η πίεση από τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα έρχεται να προστεθεί στη στάσιμη οικονομία της χώρας, εντείνοντας τις κοινωνικές εντάσεις και την πολιτική αβεβαιότητα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα Grexit.

Αυτό αναφέρει ανάλυση της Eurasia Group σύμφωνα με το CNBC, στην οποία αναφέρεται πως η Ελλάδα θα μπορούσε να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του σχεδίου για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τη Β. Ευρώπη.

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε πως η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας δεν θα αποφέρει τη μείωση των προσφυγικών ροών που προσδοκούν οι Ευρωπαίοι», εκτιμούν οι αναλυτές, συμπληρώνοντας πως αυτό θα συνεχίσει να προσθέτει πίεση στη Γερμανίδα Καγκελάριο, ‘Αγκελα Μέρκελ, η οποία εν τέλει αντί να δεχτεί την επιβολή ενός ανώτατου ορίου θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα μέσα από μία προσωρινή λύση μέσα της Ελλάδας, σφραγίζοντας τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ και ενδεχομένως και τα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Ωστόσο, όπως κρούουν “καμπανάκια” οι αναλυτές, εάν τα σύνορα κλείσουν, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις θα είναι επικίνδυνες για την Ελλάδα, καθώς θα ενέτειναν την κοινωνική αναταραχή και την αστάθεια, ενώ θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ακόμη και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Άλλωστε, η κατάσταση στην Ελλάδα κρίνεται ήδη κρίσιμη, δεδομένων των συνεχόμενων κύκλων διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, πως καθώς η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαιτέρως αβέβαιη θέση. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.