Quantcast
Πώς οι Ούγγροι δανειολήπτες σε φράγκο γλίτωσαν σήμερα 1,5 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Πώς οι Ούγγροι δανειολήπτες σε φράγκο γλίτωσαν σήμερα 1,5 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Η Αυστρία και η Ελλάδα είναι οι δύο αναπτυγμένες οικονομίες, στις οποίες ήταν πιο διαδεδομένα τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ενώ στην Πολωνία το ένα στα δύο στεγαστικά είναι σε φράγκο, αλλά η ουγγρική κυβέρνηση είναι η μόνη χώρα που δηλώνει δικαιωμένη από την απόφασή της να προστατεύσει τους δανειολήπτες της χώρας, οι οποίοι γλίτωσαν σήμερα 500 δισ. φιορίνια (1,5 δισ. ευρώ)!

Το υπόλοιπο των δανείων σε φράγκο των ελληνικών τραπεζών στα βιβλία ανέρχονταν, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg στα 8,5 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου.

Αν και το ποσό αυτό είναι μικρό στο σύνολο των στεγαστικών δανείων των ελληνικών τραπεζών (περίπου 12%) και ακόμη μικρότερο (περίπου 4%) στο γενικό σύνολο των δανείων, δεν είναι ευκαταφρόνητο, όταν  μάλιστα το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό (πάνω από το ένα στα τρία). 

Στην Αυστρία, οι απώλειες μπορεί να διογκωθούν, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των στεγαστικών δανείων είναι συνδεδεμένα με επενδυτικά ταμεία που έχουν ζημιές και πιθανόν θα έχουν έλλειμμα στη λήξη τους, έχει δηλώσει η κεντρική τράπεζα της χώρας.  

“Η αυστριακή κεντρική τράπεζα δεν σχολιάζει από θέση αρχής τη νομισματική πολιτική άλλων κεντρικών τραπεζών, αλλά πρέπει να λεχθεί ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η SNB έχουν μεγάλη σημασία”. 

Οι Πολωνοί δανειολήπτες όφειλαν στις 30 Νοεμβρίου 2014 στις τράπεζες της χώρας ποσό που ισοδυναμεί με 131 δισ. ζλότι (35 δισ. δολάρια) από στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο, ενώ οι Αυστριακοί πολίτες όφειλαν το ποσό των 25 δισ. ευρώ (29 δισ. δολαρίων). 

Η Ουγγαρία βρίσκεται σε διαδικασία μετατροπής οφειλών ύψους 3,3 τρισ. φιορινιών (12 δισ. δολάρια) από δάνεια σε φράγκο σε εγχώριο νόμισμα, κάτι που αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Ορμπάν. 

“Η απόφαση της Ουγγαρίας να μειώσει την έκθεση της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα αποδείχθηκε σωστή από τη σημερινή κίνηση της SNB. Φιξάροντας την ισοτιμία μετατροπής των δανείων (από φράγκο σε φιορίνι), προστατεύσαμε τους δανειολήπτες από μία αύξηση του χρέους τους κατά περίπου 500 δισ. φιορίνια”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας.

Οι ουγγρικές τράπεζες πρέπει να μετατρέψουν φέτος όλα τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών, που είχαν συναφθεί σε ξένο νόμισμα, σε φιορίνια. Η ισοτιμία μετατροπής καθρίστηκε πέρυσι με νόμο στα 308,97 φιορίνια ανά ευρώ και τα 256,6 φιορίνια ανά ελβετικό φράγκο. 

 

Πηγή: Bloomberg

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.