share

Πυρκαγιές: Δημιουργείται επιτροπή για το «Plan BEE» – Αποζημιώσεις και για τα ανασφάλιστα μελίσσια

δημοσιεύτηκε:

Τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η Επιτροπή αυτή θα αναλάβει τη δημιουργία του «Plan Bee» της μελισσοκομίας της χώρας και θα έχει την έδρα της στη Χαλκίδα όπως αποκάλυψε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, θα αποτελείται από φορείς του μελισσοκομικού κλάδου ενώ θα συμμετέχουν και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το αρμόδιο τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και παραγωγοί και ειδικοί του κλάδου.
Αυτό θα γίνει τόσο για συμβολικούς λόγους εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών όσο και για ουσιαστικούς λόγους, καθώς οι περισσότεροι μελισσοκόμοι από την Ελλάδα κάποια στιγμή περνούν από την Εύβοια».
Σύμφωνα με τον ίδιο η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για τη Μελισσοκομία εκτιμάται να γίνει τον Οκτώβριο , ενώ όπως υπογραμμίζει από αυτή δε θα «υπάρξει κανένας αποκλεισμός».

Μελισσοτροφές
Ένα ζήτημα που επίσης απασχολεί έντονα τους υπεύθυνους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η επιβίωση των μελισσοσμηνών, η οποία εξαιτίας της καταστροφή που υπέστησαν τα δάση, ειδικά στη βόρεια Εύβοια, έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη. Στα μέτρα που έχει ανακοινώσει ήδη η κυβέρνηση περιλαμβάνεται η παροχή μελισσοτροφής για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο. Όπως έγινε γνωστό σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αλλά και με ιδιώτες θα διαμορφωθεί ένα σχήμα στήριξης των μελισσοκόμων των πυρόπληκτων περιοχών για τη συντήρηση του μελισσιού, μιας και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν επιτρέπουν τη χωρίς περαιτέρω στήριξη συντήρησης της παραγωγής.

Μελισσοκομικά πάρκα και φύτευση μελισσοκομικών φυτών
Επίσης, σε συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζεται η πιλοτική εφαρμογή της δημιουργίας μελισσοκομικών πάρκων. Στόχος αυτών θα είναι η κάλυψη των αναγκών των μελισσιών που θα εγκατασταθούν στα όρια του πάρκου, μέσω της αειφόρου διαχείρισης και της προστασίας της αυτοφυούς μελισσοκομικής χλωρίδας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου, κατά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους από το μελισσοκομικό κλάδο, αυτού του είδους τα πάρκα ήταν χρόνιο αίτημά τους.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η χωροθέτηση των εν λόγω πάρκων ωστόσο ο αρμόδιος υφυπουργός επισήμανε πως το πρώτο θα δημιουργηθεί στην Εύβοια «κοντά στις καμένες εκτάσεις βόρεια του νησιού και ελπίζουμε να επαναληφθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».
Παράλληλα με αυτή τη δράση προβλέπεται και η φύτευση μελισσοκομικών φυτών για την αποκατάσταση του δάσους στις πυρόπληκτες περιοχές. Στο πλαίσιο συνεργασίας των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πρόγραμμα της αποκατάστασης και αναδάσωσης των καμένων περιοχών, θα συμπεριλαμβάνονται μελισσοκομικοί θάμνοι και δένδρα που υπήρχαν στις καμένες περιοχές και δεν μπορούν να αναβλαστήσουν μόνα τους και τα οποία ενδείκνυται να φυτευτούν στα πρανή των αγροτικών-δασικών δρόμων.
Προσεκτική μελισσοκομική αξιοποίηση των δασών στην Εύβοια
Πλήρως προσβάσιμοι θα γίνουν οι δασικοί δρόμοι για τους μελισσοκόμους, υλοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημά τους. Συγκεκριμένα, το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και υπό την εποπτεία και παρακολούθηση των δασαρχείων της Εύβοιας, θα δώσει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του κλάδου, μετά από υπόδειξη από τα δασαρχεία και με σχετική γνωστοποίηση, να αξιοποιήσουν για την εγκατάσταση των μελισσιών τους συγκεκριμένα σημεία που θα τους υποδειχθούν.share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.