Quantcast
Πυρκαγιές: Με διαδικασίες «εξπρές» η καταβολή αποζημιώσεων - Τι ποσά θα λάβουν οι δικαιούχοι και με ποιον τρόπο - enikonomia.gr
share

Πυρκαγιές: Με διαδικασίες «εξπρές» η καταβολή αποζημιώσεων – Τι ποσά θα λάβουν οι δικαιούχοι και με ποιον τρόπο

δημοσιεύτηκε:

Για ακόμη μία χρονιά οι πυρκαγιές σαρώνουν τα πάντα στο διάβα τους καταστρέφοντας δασικές εκτάσεις και περιουσίες σε ολόκληρη την Ελλάδα: Αττική, Βοιωτία, Κορινθία, Ρόδος είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές φωτιές και ήδη η καταγραφή των ζημιών έχει αρχίσει από την περιοχή της Σαρωνίδας. Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες αποζημιώσεων των πυρόπληκτων, αφού φυσικά ολοκληρωθεί η σχετική καταγραφή ζημιών. Το «μοντέλο» που θα υιοθετηθεί είναι ανάλογο με εκείνο που αξιοποιήθηκε σε προηγούμενες πυρκαγιές.

 Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το εν λόγω μοντέλο προέβλεπε τη διάθεση προκαταβολικά και άμεσα με διαδικασίες «εξπρές» ποσού 20.000 ευρώ σε κάθε πυρόπληκτο για την επισκευή της κατοικίας του: Με μια απλή αίτηση και χωρίς να απαιτηθεί εξονυχιστικός έλεγχος σε πρώτο στάδιο, το συγκεκριμένο ποσό αποδόθηκε σε εκείνους που υπέστησαν ζημιές στα σπίτια τους από την μανία της πύρινης λαίλαπας.

Αποζημιώσεις έως και 120.000 ευρώ

Με άλλα λόγια, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι να παραμείνει στην «γραμμή» του να δοθεί χωρίς πολλά-πολλά μια προκαταβολή για την επισκευή κατοικίας σε όσους διαμένουν σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο έλεγχος να γίνει εκ των υστέρων.

Η προκαταβολή αυτή συνιστά όμως μέρος της λεγόμενης στεγαστικής συνδρομής, η οποία αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και χορηγήθηκε στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

Το ποσό της στεγαστικής συνδρομής μπορούσε να φτάσει τα 120.000 ευρώ.

Με μια απλή αίτηση και τον έλεγχο για την επιβεβαίωση των στοιχείων να ακολουθεί σε δεύτερο χρόνο, Δήμοι και ΚΕΠ υποδέχτηκαν τις αιτήσεις όπως βεβαίως και η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Τα ποσά των προκαταβολών

Ποια ήταν όμως τα ποσά που χορηγήθηκαν ανάλογα με την καταστροφή που υπέστησαν κατοικίες και επιχειρηματικά ακίνητα και ενδεχομένως ανάλογα θα δοθούν και τώρα;

Κατοικίες:

  • Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:

  • Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
  • Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
  • Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Το σύνολο του ποσού θα καταβληθεί ως εξής: Το 80% κρατική αρωγή και το 20% άτοκο δάνειο. 

Ποιοι παίρνουν 600 ευρώ

Στα πληττόμενα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους δήμους, χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή αποζημιώσεων, που είναι:

  • οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του,
  • εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ,
  • επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

Επιδότηση ενοικίου και στήριξη αγροτών

Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης: Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, δύναται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, να δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Η αποζημίωση για τραυματισμό

Να σημειωθεί πως πέρα από την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης ποσού έως 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, είχε εγκριθεί και οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.

Υπάρχει ακόμη πρόβλεψη για παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.

Προβλέπεται και απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρους, εισφορές κλπ, όπως και επιδότηση επιχειρήσεων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.